erdlako munkavallalok 01Kik azok az érdiek? Mennyire számít az, hogy kik voltak? Vagy inkább az, hogy kik lesznek?

Mondd, te érdi vagy? Falusi? Városi? Elővárosi? Kiköltöző? Ideköltöző? Visszaköltöző?

Hány évig kell itt élni, hogy Óérdinek tartsanak? Gyüttment maradsz, ha nem itt születtél? Vagy akkor is?

Rövidítve megjelent a Kerekasztal újságban 2018 szeptemberében.
Süle Zsolt írása

Régi kérdések ezek, mégsem nem tudom, tudja-e bárki a jó választ. Mitől érdi egy érdi, elég ha annak mondja magát? Vagy amikor már eljutott oda, hogy őszintén kimondja: szeretem és utálom egyszerre!

Írtak már erről páran rövidebben, hosszabban, még tudományos igénnyel is. Velem is megtörtént már, hogy kísérletet tettem az érdi érzés megfogalmazására. Ám évekkel ezelőtt egy kedves ismerősöm megtette úgy, hogy nem ismerek olyat aki nála jobban összefoglalta volna:

"Érd egy nagy, büdös, posványos falu, csakhogy semmi sem működik!", mondta hirtelen, érzelemmel fűtötten. "De imádom az utcát, ahol lakunk (fanevű), erdőre nézünk reggel, amikor felkelünk", folytatta máris csillogó szemmel! "Meg a házunkat!", tette hozzá. "Igaz, este nem merek kimenni,...", komorult el megint egy pillanat alatt.

A pár évtizedes megfigyelésem szerint az ide-, ki-, és visszaköltözők hasonló időszakokat élnek meg. Reménnyel telve lelkesen érkeznek, és sokan közülük hosszú távra letelepedést terveznek. Aztán már lakva mással találkoznak, mint amit rosszabb álmaikban gondoltak,.. és ezzel elindul egy változás.

Valahogy így:

  • fészekrakás, ismerkedés, rácsodálkozás, lelkesedés,
  • csalódás, hitetlenkedés, méltatlankodás, harc a körülményekkel, illúziók elvesztése, pánik,
  • cselekvésre, változtatásra törekvés, útkeresés, vagy épp a teljes megadás,
  • Érdhez szorosabb, állandó kötődés kialakulása,... ki tudja miért?

A fázisok hossza egyéni vérmérséklet függvénye, ám egytől öt év időtartam alatt általában lezajlik a folyamat. Aminek kimenetele alapján:

  • a közvetlen környezetével kapcsolatot teremtő, beilleszkedő, a körülményekkel alapvetően megbékélő, esetenként háborgó, olykor panaszkodó, ám városát mégis értékelő lakossá válás, 
  • a közügyekkel aktívan foglakozó, sőt akár még pártpolitikába bekacsolódó nyughatatlanok,
  • elégedetlen, kötekedő, valamiért, talán maga sem tudja miért, mégis maradó.

A lakosságszámhoz viszonyítva kevés, illetve nem illeszkedő az ide-, ki-, és visszaköltözők képzettségének megfelelő munkalehetőség. Marad az ingázás. Ezért aztán elővárosunk egyben alvóvárosként működik. Sok okos emberi agy itt dolgozza fel álmában a napi nyüzsgést, munkát, stresszt, aztán utazik egy ideig reggel (+stressz), dolgozik, dönt, alkot, értéket teremt. Majd estefele hazatér valamennyi idő alatt (+stressz). Lakóutcáink olyanok, mint házaink minősége, a viskótól a palotáig minden van itt. Nem könnyű az elő- és alvóvárosi lét, mégis vajon miért vonzó MJV-nk, miért nő mégis évről-évre a lakosság száma? Olcsó a telek, a ház? Önzők vagyunk, saját házra, kertre vágyunk? Menekülünk a nagyvárosi zsúfoltságból, aztán mégis naponta beutazunk... Gyerekeket nevelünk, az ő érdekeiket nézzük, de kevés az óvoda, iskola?

A saját esetünk: dédapáim költöztek Érdre, aztán anyai nagyszüleim itt élték le életüket. Édesanyám itt nőtt fel testvéreivel, középiskolába már Budapestre járt, aztán a családalapításkor oda is költöztünk. Harminc évig fővárosi voltam, aztán húsz éve visszaköltöztem. Az utcánkban három ilyen visszaköltöző család van.

Azt hiszed, hogy érdi vagy már? Mondd, mit gondolsz Óvárosunkról, Főterünkről, Érdi Napjainkról? A múzeumunkban hányszor jártál már? A helytörténetiben? A lehetőségek vagy az ellenmondások városa Érdünk? Mindkettő? Meg tudod fogalmazni már a saját érdi érzésed?

Mennyi, mennyi kérdés! Amire nem felelhetek senki más helyett. Neked mi a válaszod? Teszel valami jót?

Ha közösséget keresel hozzá, a Kerekasztalunk hölgyeit és lovagjait keresd fel bátran!

Süle Zsolt, aki már 100 éve érdi, ám még mindig érdekli

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!