Konzervatív módon úgy gondolom, hogy egy demokráciában a polgárnak kutya kötelessége betartani kötelességeit, s egy-egy népszavazás éppen ilyen kötelező hatalomgyakorlási aktus, ha esik, ha fúj. Azonban tapasztalataim alapján ez a kijelentés több pontban sem igaz, így a folyománya kétséges.

 

 

 

 1. Először is, Magyarországon ma nincs demokrácia. Van valami, ami leginkább a volt szocializmus egyes időszakaira emlékeztet, azzal a fontos különbséggel, hogy a vezetői csoport (politikusok, rokonaik, barátaik, üzletfeleik stb.) erőszakosabban és gátlástalanabbul harácsol, mint „szocialista” eleik. Van összehasonlítási alapom. Sajnálom azokat a tömegeket, akiknek itthon átvernek azzal, hogy ez demokrácia.
 2. Ez nem népszavazás. A demokratikus népszavazás elve és mechanizmusa több olyan tételt tartalmaz, ami ma Magyarországon nem valósul (valósulhat) meg.
  1. Kellene hozzá például egy valós döntési kényszer, amit a népszavazás hivatott feloldani. Ilyenről itt szó sincs. Az eredmény semmiféle kötelezettséget nem von magával.
  2. A kérdések megfogalmazására a tárgyilagosság, érthetőség, semlegesség az iránymutató - ezzel szemben itt csak durva manipulációval, propagandával találkozunk. Kétségtelen, hogy a kormány szándékát tükrözve.
  3. A népszavazáshoz széleskörű, előzetes felvilágosítási kampány kellene hogy társuljon, hogy a résztvevő polgár felelősen dönthessen. Ezt egyirányú propaganda helyettesítette.
  4. A népszavazás szervezőinek semlegességéhez sem férhetne kétely. Ehhez képest a jelen szervezet folyamatosan bizonyítja elfogultságát, megvesztegethetőségét, alkalmatlanságát. Ők összegzik majd a végeredményt is.
  5. A részvételi egyenlőség biztosítása. A folyamatba bevontak oda nem illőket és gyakorlatilag kizártak ott nem kívánatos szereplőket.

Lenne még sokféle kérdéses pont, de értelmetlen részletezni. A fentiekből bármelyik is elég lenne a döntésemhez, miszerint nem megyek el erre a népszavazásnak álcázott személyi tőkehalmozásra.

Bár azt gondolom, a rendszer nagyon korrupt, ez az ország és polgárai szempontjából tökéletesen értelmetlen esemény kiváló alkalom egy teszthez, egy intézményrendszeri rákkutatáshoz.
Úgyhogy most módosítom álláspontomat: elmegyek és IGEN-nel és NEM-el fogok szavazni.

 

----------

Sorozatunkban azt a kérdést járjuk körbe, hogy a 2016. október 2-ára kiírt bevándorlós népszavazásra miként szavaznak az Érdlakók. A sorozatindító poszt itt olvasható. Az egyes vélemények név nélkül jelennek meg pár naponként egy újabbal bővítve. Mind elolvasható a keresőszóval (hashtag) itt: népszavazás 2016. Ha a véleményhez hozzászólna, akkor azt az adott poszt alatt megteheti, ha új posztot küldene, akkor facebook oldalunkon üzeneteként elküldheti.

----------

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!