Én úgy gondolom, azzal is lehet szavazni, hogy nem szavaz az ember. Elmegy, felveszi a lapot, de nem szavaz.

Ha az ember nem megy el szavazni, akkor azt üzeni, hogy nincs véleménye, vagy legalábbis nem akar véleményt nyilvánítani az ügyben. Ez népszavazáskor különösen gyakori jelenség, a lakosság nagyjából fele (jellemzően több, mint a fele) nem emeli meg a hátsóját és nem megy el szavazni. Az otthonmaradás szerintem nem tiltakozás, hiszen a véleményét nem fejezi ki a "tiltakozó", ő egy rublikában lesz az érdektelenek társadalmi többségével. Tehát ezen felismerésből én elmegyek szavazni. Még akkor is, ha hülye a kérdés, s ezért szellemi impotencia az IGEN vagy a NEM behúzása.

Na jó, elmegyek, de mit csinálok a szavazófülke hűvös magányában?

A szavazáson megjelent (aláírta a jelenlétit és átvette a szavazólapot) adatot mindenki figyeli, ennek értéke azonban nem egyenlő az érvényességi küszöbbel! Hiszen az érvényességhez csak az érvényes, azaz egyértelműen IGEN és egyértelműen NEM szavazatok számítanak, a leadott érvényes és a le nem adott szavazatok nem. Szerintem a három adat különbsége az, amivel üzenni lehet.

Kevesen tudják, de van olyan adat is a népakarat kifejezésének összesítésekor, hogy "felvette ugyan a szavazólapot, de nem adta le". Ezt ugyan direktben nem teszik közzé soha, de az adatsorokból kiolvasható.

A 2014-es polgármester-választás eredménye a jegyzőkönyv szerint (tudom, hogy ez választás és nem szavazás volt, de a vonatkozó szabályok ugyanazok, s mivel ez a legfrissebb hasonló adat Érden, így ezt citálom ide):
http://www.valasztas.hu//hu/onkval2014/990/990_0_index.html

A névjegyzékben lévő választópolgárok száma (A): 52 813
Szavazóként megjelent választópolgárok száma (B): 18 002
Urnában lévő, bélyegzőlenyomat nélküli szavazólapok száma (C): 4
Urnában lévő, lebélyegzett szavazólapok száma (D): 17 990
Érvénytelen, lebélyegzett szavazólapok száma (F): 317
Érvényes szavazólapok száma (G): 17 673

Azaz:

Nem jelentek meg szavazni: A-B=34 811
Megjelentek, de nem adták le a felvett szavazólapot: B-(D+C)=8

A 34 811-es számot a távolmaradásunkkal sem nagyon lehet feljebb tornázni, így abban az adathalmazban nem tudom kifejezésre juttatni véleményemet. A 8-as szám sokkal könnyebben alakítható erődemonstrációvá.

Persze ennek a módszernek van egy hátulütője: a le nem adott szavazatok helyére be lehet csempészni plusz, hamis szavazatokat. Azaz tegyük fel, hogy párszázan, többezren nem adjuk le a szavazólapot, hanem mondjuk hazavisszük emlékbe, s csak egy üres borítékot dobunk az urnába. Ezt számolásnál észlelve kényelmesen pótolhatják saját szavazólapokkal. Én simán kinézem a mai viszonyok között, hogy megtennék. Úgyhogy sanszos a dolog, erre mozgalmat építeni nem lehet. Ha pedig nem lehet rá mozgalmat építeni, akkor az a 8-as szám sem lesz szignifikánsan magasabb.

Úgyhogy a sok okoskodásomnak is az a vége, hogy mégis csak le kell adnom azt a szavazólapot. Ha tökös lennék, akkor a bizottság szeme láttára tépném szét. De gyáva és szar alak vagyok, így inkább csak egy hatalmas pöcsöt rajzolok mindkét karikába és udvariasan mosolygok hozzá.

 

----------

Sorozatunkban azt a kérdést járjuk körbe, hogy a 2016. október 2-ára kiírt bevándorlós népszavazásra miként szavaznak az Érdlakók. A sorozatindító poszt itt olvasható. Az egyes vélemények név nélkül jelennek meg pár naponként egy újabbal bővítve. Mind elolvasható a keresőszóval (hashtag) itt: népszavazás 2016. Ha a véleményhez hozzászólna, akkor azt az adott poszt alatt megteheti, ha új posztot küldene, akkor facebook oldalunkon üzeneteként elküldheti.

----------

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!