adó

 • Népi kezdeményezés

  Népi kezdeményezést indított Érden a helyi civilek egyesülete, a Civil Érdek Egyesület (a meggyesek), az alábbi témában.

  „Kezdeményezem, hogy az érdi Közgyűlés tárgyalja újra a 2012. évi kéményseprési díjról szóló javaslatot, figyelembe véve, hogy az előterjesztésben javasolt 5%-os áremelés helyett, több mint 57%-kal nőtt a díja a szilárd, gáz és tartalékkémények ellenőrzésének.”

 • Mennyi az annyi - második rész

  Legutóbb ott tartottunk, hogy a munkáltatónk kifizet 192.750 forintot, amiből te kézhez kapsz 98.250 forintot. Hatalmas összeg, a nyakára is hágunk hónap végéig, minden fillérjét elköltjük. Mondjuk ilyen beosztásban:

  • élelmiszer, tisztító- és tisztálkodási szerek, ruhák, háztartás: 50.000 forint,
  • pár üveg sör, bor, néhány doboz cigi: 10.000 forint,
  • van egy kocsink, tankolunk bele: 20.000 forint,
  • rezsi: 18.250 forint.
  • Azok a fránya dátumok!

   erdlako fogaskerekavagy "Csak dolgozni ne kéne!"

   Ma bontottam a pénteki postát. Egészen biztos, hogy ez a boríték pénteken érkezett, mert épp lent voltam a kapuban, amikor jött a postás, és a kezebe adta át. Jól olvasható rajta a dátum, amikor feladták. 2009. 09. 14. Péntek, amikor megkaptam, 2009. 09. 18. volt, vagyis négy nap alatt ért ide, városon belül. Ennyit a Magyar Posta teljesítményéről. Ez sem semmi, ahogy mondani szoktuk, de ez akkor is csak a hab a tortán. Ugyanis van itt intézmény, aki házon belül is tud nagyságrenddel lassabb lenni! Lássuk hát, mi is volt a borítékban!

   A rutinosabbak már tudhatják, hogy ilyentájt a posta fizetési meghagyást (folyt.) hoz a vállalkozásoknak. Hoz a hivatal egy határozatot, amelyben a bevallásunk alapján megállapítja, mennyi adót is kell befizetnünk. És ez így van rendjén. A bevallás is, a megállapítás is, meg a fizetés is. Mert rendes helyen két dolog biztos: a halál, meg az adó. A keltezés jól olvasható: Érd, 2009. 08. 06. Vagyis 39 nap kellett, míg az ügyintézőtől a postáig eljutott az irat. (Arra gondolni sem merek, hogy visszadatálták volna.) És jól olvasható persze az a dátumis, ameddig a határozatban foglalt fizetést megejtheti a vállalkozás. Szeptember 15. Vagyis a postára adás másnapja. Utána bizony minden nap késedelem büntetőkamattal jár, ahogy ezt meg is írta a hivatal, minden napra a jegybanki alapkamat kétszeresének a 365-öd részét számítják fel. Amit persze nem az ügyintéző, nem a posta, nem a hivatal fizet, hanem a vállalkozás.

    

   Eleve haragszom arra, aki így találta ki a helyi iparűzési adót (IPA), ugyanis a számítási módjának köszönhetően az a fura helyzet is előállhat, hogy a városnak fizetendő 2%-os adó összege magasabbra jön ki, mint az állam felé fizetendő 18%-os vállalkozási nyereségadó. Nem kell hozzá semmi kölönös dolog, csak pl. induló cég, aki viszonylag sok beruházással indít, vagy olyan tevékenység, ahol a munkabérek jelentős részét teszik ki az összköltségnek. Az IPA ugyanis még a fizetés, az utána fizetendő TB és nyugdíjjárulék után is jár a városnak! Vagyis, ha alkalmazok valakit, nemcsak a munkanélküli ellátását spórolom meg a államnak, nemcsak a segélyezését az önkormányzatnak, de még a bérköltség 2%-át is be kell fizetni az önkormányzat adószámlájára.

    

   És akkor jön ugye a kegyelemdöfés: míg a vállalkozásra szigorú határidők vonatkoznak, és minden mulasztásért bünti jár, addig a hivatal ilyen módon is növelheti a bevételét. Így "támogatja" a helyi vállalkozásokat? És még bizonyára csodálkoznak is, ha az emberek más jellegű műintézményt emlegetnek, ha a hivatali rendről esik szó.

  • Adócsalással vádolja polgárait az önkormányzat

   erdlako lepcsoNégyzetméter-alapú építményadót vezetett be az érdi önkormányzat, mivel eddig sokan szándékosan alábecsülték ingatlanuk értékét - közölte a Pest megyei település alpolgármestere. A szociálisan rászorulók kedvezményt, esetleg mentességet kaphatnak.

  • Az ingatlanadó ellen emelnek szót a meggyesek

   erdlako fal penz 22010. november 25-én Érd MJV Közgyűlése döntött a helyi adórendeletének a módosításáról. Az új helyi ingatlanadó rendelet 2011. január elsején hatályba lépett. A közgyűlési vitában az egyesületünk által delegált képviselő, Jakab Béla a korlátozott időkeretben részletesen és meggyőzően érvelt a tervezett új építmény és telek adó ellen. Kihangsúlyozta, hogy a tervezet igazságtalan, valójában nagyfokú adóemelést szolgál, nagy terhet jelent az érdi polgárok többsége számára. Egyesületünk tagjait, önkormányzati képviselőnket nagyon sok érdi lakos kereste meg és tiltakozását fejezte ki a már bevezetett adórendelettel kapcsolatban.

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!