valasztas18 jeloltivita 1 cimkep

Az Érdi Közéleti Kerekasztal háromfordulós vitasorozatot szervez a parlamenti mandátumért induló jelölteknek. Célunk megismerni és bemutatni leendő képviselőnket, megtudni, hogy mit kínál nekünk, mit várhatunk tőle az országgyűlési munkájában.

 

Az első fordulóban 2-3 perc vágatlan műsoridőt biztosítunk minden erre vállalkozó jelöltnek. A jelölő aláírások gyűjtése során külső helyeken, közterületen kerestük fel a jelölteket előre egyeztetett helyen és időpontban, hogy elkészíthessük a felvételeket. Ezúttal még nem tettünk fel kérdéseket. Azt vártuk a jelöltektől, hogy pár mondatban a legfontosabb üzenetüket, programpontjaikat vázolják. A felvételeket kommentár nélkül tesszük közzé.

 

Listában:

Osztható videók és lejátszási lista:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL8ZJrUonmEyxXn7lwOVyvTixMhW1XUKFQ

A 6 bemutatkozás egyben:
https://www.youtube.com/watch?v=k6DJgPjnBVg

 

A vitasorozat eddigi technikai adatai:

A felhívást az érdlakó.hu-n tettük közzé. Ezt a Facebookon is fizetett hirdetésben osztottunk Érd, Törökbálint, Diósd, Tárnok, Sóskút és Pusztazámor lakói között annak érdekében, hogy az általunk nem ismert jelöltaspiránsokhoz, rokonaikhoz, ismerőseikhez is eljusson a felhívás. A felhívás így több, mint 5000 emberhez jutott el.

Az ajánló aláírások gyűjtésének beindulásával megkértük a Választási Bizottságtól azok listáját, akik kikérték az íveket, azaz jelöltté válásukért aláírásokat kezdtek gyűjteni. 33 nevet kaptunk. Adatvédelmi okokból a hatóság elérhetőségeket nem tudott adni, így mi kezdtünk el kutatni utánuk.

Minden névre és jelölő szervezetre rákerestünk a neten.

Több, mint felüknél semmilyen kapcsolatot, elérhetőséget nem találtunk (Google, FB). Ahol találtunk honlapon üzenő űrlapot, e-mail címet akár a szervezethez, akár a jelölthöz, ott megküldtük azon a felhívás elérhetőségét. Ezen felül az aláírásgyűjtés első 3 napján hosszú órákat jártuk az utcákat, kerestük a kampányoló csapatokat. Találkoztunk pár gyűjtővel (köztük több jelölttel is), nekik átadtuk a felhívást nyomtatva is.

Mindezen módszerekkel a jelöltek 46%-ának tudtunk üzenni. 24% nem válaszolt az üzenetre, 10% pedig elutasította a lehetőséget (ide számoljuk azt is, aki - bár ígérte, de - nem mutatott hajlandóságot a felvétel elkészítésére).

Összességében tehát csak 12% élt a lehetőséggel. Nyugodtan állíthatjuk, hogy ők azok, akik komolyan veszik a képviseleti demokráciát, a jelölti munkát.

A többi jelöltnek is fenntartjuk a lehetőséget a 2. fordulóban való részvételre (jelentkezésüket várjuk a kerekasztal kukac erdlako.hu címre), de az első felvételt így csak 4 jelölttel tudtuk megtartani. (A képre kattintva több adat is olvasható!)

valasztas18 jeloltivita 1 kezdolista

ism. = ismétlő (2014-ben is talélkoztunk már a jelölt / párt nevével)

Minden jelöltnek lehetőséget biztosítottunk arra, hogy igény esetén újra vegyük a nyilatkozatot. Csak egyszer (egyetlen ponton) vágtuk az anyagot, azt is csak akkor, ha a nyilatkozat kifutott a rendelkezésre álló 3 perces időkeretből. Technikai felszerelésünk olyan egyszerű, nem professzionális eszközök, melyek sok háztartásban előfordulnak. Videós, újságírói előképzettsége a készítőknek nem volt. Ezzel is azt demonstráljuk, hogy egy közéleti vita megtartása nem pénz, nem technikai tudás vagy technikai képesség kérdése.

Az első felvétel napja 18.02.19., hétfő, az időjárás tavaszi volt. Kedden havazás nehezítette nyilatkozatok rögzítését, s bár szerdára a havazás alább hagyott, hideg és latyakos idő volt. Ez a felvételeken látszik, hallatszik is.

 

UPDATE 0225 Cikkünk megjelenése után további két jelölt jelentkezett, így további két felvétellel bővül a bemutatkozó videók sora (ennek megfelelően változnak a fent belinkelt videók is).

UPDATE 0228 A mai napon lezártuk az 1. fordulót, a két új jelentkező után így néz ki a jelöltek kimutatása (a képre kattintva nagyobb lesz):

valasztas18 jeloltivita 1 kezdolista2

ism. = ismétlő (2014-ben is talélkoztunk már a jelölt / párt nevével)

 

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!