erdlako tavcsoLegalább önmagunkat ne csapjuk be…

Reggelenként elhagyva a várost (a hátsó ülésen legalább egy gyerekemmel) minden nap ránézek az óriásplakátra: „Ez is sikerült!

Aztán olvasom a díjosztó NOE indoklását: „Érd városa átfogó településfejlesztésbe kezdett, amelynek részeként 60 fővel bővülnek a bölcsődei, 150 fővel pedig az óvodai férőhelyek.

 

Amellett, hogy szép és kedves kezdeményezés a Baba-program, nagy segítséget is jelent a 20 ezer Ft-os ajándékcsomag annak a kb. 1500 újszülöttnek, akik eddig részesültek benne. Nagyon fontosnak tartjuk az iskolabuszt, aminek segítségével a távolabbi városrészben élő gyerekek is biztonságban juthatnak el az iskolába. Érden is megújulnak a játszóterek és 3 új játszótér épült. Jó példaként javasoljuk más önkormányzatoknak is a szerződéskötést családi napközikkel, ezzel is bővítve a gyermekek napközbeni ellátását szolgáló férőhelyeket. Ezek sorában külön nagyra értékeljük, hogy a családi napközik között olyan is található, amelyek intézményekben nehezen megoldható helyzetekben élő (autista, cukorbeteg stb.) gyermekeket is fogad.

"A kultúra gazdagít" programban a kulturális programokra váltott jegyek dupláját kapja vissza bizonyos helyeken levásárolható kuponok formájában a programlátogató közönség, így lényegében ingyen jutnak az érdeklődők kulturális élményhez, és a programot támogató vállalkozók is jól járnak. Ez a program a gyermekes családoknak különösen nagy segítség.

Elsők között jött létre az országban a Szövetség az Érdi Családokért, ami a családok szolgálata mellett arra is jó példa, hogyan lehet jól együttműködni a helyi civil szervezetekkel, ezen belül is nagyra értékeljük a helyi nagycsaládos egyesülettel való jó kapcsolatot.”

Aztán azt is olvasom, hogy melyek a díj odaítélésének szempontjai:

„Szempontok a „Családbarát önkormányzat”díjhoz

 

1. Jó minőségben és a családok számára jó elérhetően működjenek a településen (vagy legyenek megszervezve körzetesítve, más településekkel összefogva) a családokat érintő alapszolgáltatások (ha van: bölcsőde, óvoda, iskolák, gyermekorvosi ellátás, védőnői szolgálat, családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, gyámhivatal, családi napközi stb.)

2. A helyi szociális rendelet – a törvények betartásán túl – tartalmazzon a családok, különösen a több gyermeket nevelők számára kedvező lehetőségeket.

3. Érezhető legyen, hogy az önkormányzat nem csupán szavakban vagy a törvények minimális szintű teljesítésével, hanem ezeken túlmenően is értékeli a gyermeket nevelő családokat, értük érdemi lépéseket is kész megtenni lehetőségeihez mérten.

4. Az ügyfélszolgálatok kialakítása, az ügyintézők hangneme, ill. az intézmények vezetőinek a családokkal való bánásmódja legyen humánus (szóba sem jöhet, hogy megjegyzést tegyenek a gyermekvállalással kapcsolatban!)

5. Támogassák a családok lakáshoz jutását, ill. különösen a több gyermeket nevelők számára gondoskodjanak méltó körülmények megteremtéséről.

6. Könnyítsék meg a gyermekintézményekbe, iskolákba való jutást.

7. Akadálymentesítés a gyermeket nevelők számára is.

8. Játszóterek, közösségi terek, ifjúsági szabadidős lehetőségek legyenek.

9. Gyermekek és fiatalok biztonsága (közlekedés, közbiztonság, játszóterek stb.)!

10. Támogassa a gyermeket vállaló fiatal családokat! Helyi programokkal ösztönözze a fiatalokat, hogy vállaljanak gyermeket.

11. Helyi szövetség a családokért – előny!

12. Családbarát városfejlesztés.

13. Az önkormányzat és cégei, intézményei, mint munkaadók családbarát módon állnak-e hozzá a munkavállalóikhoz (család és munka egyeztetése).

14. Családbarát szolgáltatások, nyitva tartások, közlekedési lehetőségek.

15. Tiszta és egészséges környezet.

16. Legyen valamilyen egyedi családtámogató, a gyermeknevelést vagy gyermekvállalást segítő program, intézkedés, ami mintául szolgálhat a többi önkormányzatnak.

 

Nyilván nem lehet számon kérni az összes szempontot, és vannak olyanok is, amelyek önmagukban is megállnak, de ezek mentén várjuk a jelöléseket. Az is jelölt lehet, akinek vanegy sajátos, egyedi programja (mint pl. Esztergomnak a Szent Miklós Alap, Kaposváron a GYES-en, GYET-en lévők ingyenes közlekedése stb.).

 

A díjat mindig az adott év július 11-ére időzítve adjuk át, a Népesedés Világnapja alkalmából.”

 

… és még azt is, hogy eddig 23 önkormányzat részesült ebben az elismerésben a mintegy 3.200 település közül.
 
Aztán azon gondolkodom, szabad-e óriásplakáton hirdetve, sikerként elkönyvelni egy ilyen nyilvánvaló, és (meggyőződésem) jóindulatú tévedést, vagy inkább bíztatásnak véve azt, szerényen megköszönni, és azon dolgozni tovább, hogy erre a díjra valóban érdemesek legyünk.

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!