Jó lesz ez srácok! Csak ne akarjatok mindent egyedül, önzőben megcsinálni, mert ad egy nem szimpatikus, ad kettő - a következőkben részletezettek okán - erősen veszélyes is a lelkesedést és a jó akarását komoly dilettantizmussal vegyíteni! Annyi hozzáértő él ebben a városban! Kérjetek segítséget! Füttyentsetek! Segíteni fognak azok, akiknek ugyanúgy fontos az ÉNFESZT, mint FESZT NEKTEK! Akiknek ugyanolyan fontos ez a poros kis város, mint... na... szóval...

Szubjektív és legfőképp véleménycikk!

Nem tudom, hogy végül is ki jutott el a főtéren megtartott szombati rendezvényre, de megosztanék egy-két észrevételt:

Elöljáróban: Érzek magamban némi affinitást, tekintve, hogy olyan események körül "legyeskedhettem" (szervező, rendező, kitaláló, vagy ilyenek), mint pl. F1 Magyar Nagydíj, SZIGET, Grand Prix Cafe (35-40 ezer emberrel), és számtalan egyéb rendezvény…

Szóval:

 1. Öröm volt látni, hogy több ezren kilátogattak a rendezvényre. Jó volt látni, hogy a Kilóméteres Utcabál után, végre megint van egy olyan – talán az egész várost megmozgató – esemény, ahová sokan érzik úgy, feltétlenül ki kell menniük! Ez jó, mert ilyen nagyon kell egy ilyen városnak, mint Érd! Jó ez!
 2. Azonban sem a rendezvény szervezői, sem az ott portékájukat kínáló kereskedők nem voltak felkészülve ekkora tömegre. Óriási sorok voltak. A népek össze-vissza mászkáltak tökön-babon keresztül, letiporva mindent, ami az útjukba került. WC? Hagyjuk! Ki hol érte, oda ürítkezett. A borkimérés, amihez mi kétszer is benéztünk, nem is értette, mit akarnak tőlük. Se szóda, se hűtött bor.... A kajások, este kilencre jórészt lefogytak, vagy olyan értékelhetetlen „portékával” szolgáltak, amit a malacokkal sem szívesen etetnék meg.
 3. A színpad egy irányból volt látható. Ha mondjuk 2-300 ember megy ki, ez nem baj. De több ezren voltak, így alig lehetett látni valamit a szélekről, pláne hátulról. A "sétányt" és a "főteret" jellemzően a búcsúsok és az árusok pavilonjai foglalták el. Plusz a füves területet is! Így a kilátogató Érdieknek alig volt helyük, így 21 órára beállt az egész, és elindult a lökdösődés.
 4. A programoktól - nyilván a bombariadó miatt, amit valahol tényleg megértek – jelentősen eltértek időben. A rengeteg ember alig kapott infót. Egy ember, több percig one man show-t nyomott, ami az emberekből egyre komolyabb ellenérzést váltott ki. Aztán felkonferálta polgármesterünket - messze a Magna Cum Laude koncert kezdőidőpontja után! Voltak kint pesti kollégáim, akik mesélik, hogy tök ciki volt, mert annyira minősíthetetlenül szidták az emberek, hogy rossz volt hallgatni. Jött a "Milyen virágzó, Te!? Aszfalt sincs!" - duma, meg a megszokottak.
 5. Aztán jó nagy késéssel tüzijáték. Na szó se róla, az egészen kitűnőre sikeredett! Pláne, ha valaki számol azzal, hogy a Városháza és a Polgárok Háza elég magas ahhoz, hogy a látvány jelentős részét - alsó egyharmad - éppen kitakarja! Így a népek, akik eléggé el nem ítélhető módon a számukra kijelölt területen gyűltek össze, elég sok látványelemről lemaradtak! Szóval ciki volt, mert a láthatóság valami igazi „hozzáértő” miatt részben odalett! Pedig nagyon szép volt, és igazán tartalmas, szemet gyönyörködtető, újszerű!
 6. A buszok menetrendje változatlan volt, így 22:40-kor az utolsó buszok elmentek! Ekkor mondjuk még javában adta elő a művészetét a MCL, de ez mindegy. Hazamentünk TAXI-val!

Szóval a konklúzió és egy-két baráti jótanács:

 • Ha ilyen rendezvényt szervezel és oda jó előadókat hívsz, akkor bízd a szervezést szakemberre! Jó szakemberre!
 • Több ezer ember kizárt, hogy elférjen pár száz embernek is szűkös helyen.
 • Ha egy épület zavarja a kilátást (és azt nem igazán lehet elbontani, miért is lehetne, sőt kellene?), akkor igyekezz jó helyet találni! Még a színpad mögötti útszakasz is jó, mert az út lejt, így a nézők elláttak volna a színpad felett. Ahonnan a patetikus zene szólt, alig hallhatóan, és messze eltérve a tüzijáték ütemétől!
 • Ha nem tudod megkülönböztetni a bulit, a pártrendezvénytől és pláne közszereplő  vagy, ne kérj szót, pláne ne nyomj propagandaszöveget akkor, mikor már egy népszerű zenekarnak kellene zenélgetnie kb. minimum fél órája!
 • Attól nem lesz valaki műsorvezető, ha éppen úgy érzi, menni fog ez! EZ EGY SZAKMA!
 • Az embereket tájékoztatni kell és nem önjelölt stand up-osokkal szórakoztatni, ha mondjuk éppen bombariadó van! Tudod miért? Mert pár ezer emberből másodpercek alatt csürhe lesz, ha mondjuk valamelyik megnézi a telefonját (tudod azt a világító izét, amin olvassák a helyi híreket is. Például a számos érdi közösségi oldalt, ahol néhány kényszeres „lokálpatrióta” azt is megosztja, és vagy kiposztolja, ha a főtéren szellent egy galamb! Vagy esetleg felhívja őket valaki és elmondja, hogy fussatok, mert itt vannak a terrorista migránsok! Tudod?! - te igazán felelőtlen! - pont a migránycsozással felhergelt népeket, akik már a krisnásoktól is agylobbot kapnak! Így a veszély baromira valós!!!! Ha meg ne adj Isten megindul a tömeg, állj már légyszi egy fa mögé, hogy majd jól le lehessen csukni, mint azt a személyt, aki a sok-sok sérült, vagy tényleg ne adj Isten halottért felelős!
 • Ha egy WC X embert szolgál ki, akkor, ha 60 x X-en vannak, akkor 60x1 WC kell! Nem egy ördöglakat kiszámolni! Egyszerű matek! Tudod? A matek az, ami éjszaka sem aluszik és hétvégén is működik!
 • Az árusoknak szólni kell, hogy tavaly is nagyon sokan voltak! Így fel tudnak készülni! (Igaz, akkor úgy is kell szervezkedned, hogy legközelebb ne faragjon rá, mert soha nem lesz így színvonal!) Ugyanezen árusoknak olyan áramvételi lehetőséget KELL biztosítanod, ami stabil, nem életveszélyes, és a biztosítékot nem veri le ab start egy plusz hűtő!!!!
 • A hangot úgy kell kérni a szolgáltatótól, hogy megmutatod neki, mekkora az a terület, amit be kell hangosítania. Így elkerülheted, hogy egy BRG magnó szintjén, és tök szarul szóljon a giga-produkció!
 • Ha sört és bort mérsz, és ezreket szeretnél látni, kérlek hívd fel a VOLÁNT és kicsit kérj olyat, hogy a rendezvény vége után is menjenek buszok a kis városod szinte összes zugába!

Szóval jó kis buli… lehetett volna. De ebbe is keveredett némi üröm. Viszont egy nagy pozitívuma az volt, hogy a szervezők megúszták komolyabb gond nélkül. – Hál’ Istennek!

De most tényleg! Kifejezetten jó programok! Jó irány! Szerethető koncepció és talán hagyományteremtő rendezvény ez! Azért ez, mert még tart! És milyen programokkal?! Jó lesz ez srácok! Csak ne akarjatok mindent egyedül, önzőben megcsinálni, mert ad egy nem szimpatikus, ad kettő, a fentebb részletezettek okán erősen veszélyes is, a lelkesedést és a jó akarását komoly dilettantizmussal vegyíteni! Annyi hozzáértő él ebben a városban! Kérjetek segítséget! Füttyentsetek! Jövünk!!!! (Ja! Ingyé! J)


Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!