Súlyos vádakat fogalmaz meg a névtelenségbe burkolódzó érdioldal.hu. Fontosnak tartjuk szót emelni ellene.

Ismerjük és évek óta tudjuk, hogy átverős, kamu híroldalak mesterkednek a lakosság dezinformálásán. Hogy negatív irányba befolyásolják a szavazópolgárokat. Az orosz érdek irányította oldalak nem csupán az Amerikai Egyesült Államok elnökének megválasztásába képesek beleszólszólni, de az európai integrációt is gyengítik. S ne feledjük el, hogy  ebből sokan nagyon szépen meg is élnek, mások pedig önként és vak lelkesedésből művelik a műfajt. Cél a gyűlölet és rettegés erősítése, ezzel az ellenség kohéziós erejének gyengítése. A problémával már az EU is foglalkozik, de hazánkban is megismerhető a módszer és a hálózat is.

A jelenség annyira közkeletű, hogy még az MTVA Hiradója is rendszeresen foglalkozik a témával. Igaz, Trumphoz és az érdioldalhoz hasonlóan a "közszolgálati" csatorna is csavar a történeten időnként. Igen, Trump is álhírgyártóknak nevezi a számára nem szimpatikus csatornákat, s ki is tiltja sajtótájékoztatójáról azokat. Magyarországon azért egy kicsit más a helyzet, hiszen alig van már szabad, független média, amit ki lehetne tiltani (a Parlamentben rossz helyen és rossz személyeket kérdezők vagy a Felcsúti képviselő-testületi ülésen megjelenők még harcban állnak).

Érden nincsenek is ilyen ellenállók,

ide már csak pár blogger jut. Ők sem kapaszkodnak bele nagy történésekbe, hanem lemaradnak olyan földhöz ragadt dolgoknál, mint hulladékkezelés, csatornázás, csapadékvízkezelés, menetrend, kerékpárút, parkolási rend. 

A napnál is világosabb, hogy ki ír valódi problémákról, s ki az, aki  - ezt cáfolni, vitatni nem lévén képes - inkább a szerző személyét támadja, mocskos módszerekkel vádolja. (Ha kétségeik lennének, akkor használják elemzésükben a Te érvelési hibád eszközrendszerét. Sokat segít!)

Mi bízunk olvasóink bölcsességében. Bízunk abban, hogy meg tudják különböztetni a valóban helyi érdekű, lokális problémát a globális figyelemeltereléstől. Bízunk abban, hogy egy kátyúban nem látják Soros ármánykodását, egy túlárazott szerződés kifogásolásában nem Gyurcsány szellemét látják.

Mindkét oldalról megy a kamuzás és a másik oldal lekamuzása. Ez a módszer arra épít, hogy a hangzavarban a polgár ne higyjen már senkinek, inkább ne is figyeljen a történésekre, s megtanuljon kétkedve figyelni minden tisztességes szándékú hírhozóra is.

Ebbe a hangzavarba simul bele az egykor szebb napokat látott, nemrégiben tulajdonost váltó érdioldal.hu.

Egy olyan oldal oktatja ki újságírásból a bloggertársadalmat (és tesz kísérletet ezen bloggerek hiteltelenítésére), mely maga is név nélküli cikkben támad. Mely nem nevezi meg sem a kifogásolt konkrét eseményt, sem a kifogásolt konkrét személyt. Pedig nem igaz az az állítása, hogy "az íróasztal homályában" ténykedik (ténykednek?) a kifogásolt személy (személyek?). A névtelenségbe burkolódzó szerző pontosan tudja, hogy kit és miért támad. Igaza van, "jövőre országgyűlési választások lesznek", s egyeseknek ez a megélhetésükért, létért folyó küzdelmet jelenti. Vérre menő a játék, nem szabad ebben csip-csup nyilvánossági, elszámolási, fejlesztési kérdésekkel előhozakodni.

Más megvilágítás alá kell azonban kerüljön a szakmai blogger és a helyi közügyekben érdeklődő blogger. Aki az itt élők mindennapjainak nyugalmának érdekében, az egészséges környezethez való jogát és a tájékozódáshoz, véleménynyilvánításhoz való jogát gyakorolva szólal fel. Direkt nem a pártok kezében lévő médiához fordul (mert onnan már sokszor elhajtották, ott sokszor átverték, kiforgatták), hanem az egyszerűbb és költséghatékonyabb internetet választja. Ők jellemzően nem egyszerűen kinyilatkoztatnak, hanem interaktív felületen párbeszédet kezdeményeznek. Névvel, elérhetőséggel vállalják véleményüket. Beszélgethetünk velük, mikor összefutunk velük a vonaton, az ünnepi megemlékezésen, a gyerek adventi fellépésén, a közértben sorba állás közben, a kocsmában, de rendszeres vendégei a közmeghallgatásoknak, lakossági fórumoknak is. Igaz ez akkor is, ha nem azonnal, nem elsőre derül ki a szerző személye (az álnév teljesen bevett, többévszázados szokás): a közösség előtt ismert tagokról van szó. Ismerjük egymást, egymás szemébe nézve köszöntjük egymást az utcán. Akkor is, ha nem mindenben értünk egyet. Mert ez így természetes: egy városban élő kultúremberek vagyunk, akiknek a közügy nem önérdek, hanem közérdek.

Egy másik vád is elhangzott: tartalomlopás. Ez egy világszerte eldöntetlen területre viszi a vitát, de pár mondat erejéig érdemes most és itt ebbe beleállni. A világ gondolkodóinak jelentős részében

alapelvként él, hogy amit közpénzből készítettek el, az valamilyen formában a köz tulajdona,

azaz az szabadon megismerhető, továbbadható. Egyes országokban ennek kialakult kultúrája is van, míg nálunk még a minket érintő fejlesztések műszaki terveit sem ismerhetjük meg mondvacsinált szerzői jogokra hivatkozva. Hazánkban a hatalom akkor hivatkozik szerzői jogra, ha valamit el akar titkolni, de legalábbis az információ áramlását akadályozni kívánja. Ennek a szerzői jogi vitának az internet korában órási jelentősége van, hiszen az információhoz való hozzáférés egyenlőségre, gyorsaságra való alapulása cégbirodalmakat, nemzetgazdaságokat, politikai hatalmasságokat képes felemelni vagy éppen eltemetni.

Véleményünk szerint nagyon meg kell tudni különböztetni egy fotóművésztől ellopott kép és a közmédiában megjelent sajtófotó újrafelhasználásának, egy koncerten készített zenei felvétel és egy sajtótájékoztatón elhangzott mondatsor közzétételének, egy mozifilm részletének és egy önkormányzati tévé hiradójábol vett képsor feldolgozásának esetét. Azaz nagyon jó lenne tudni, hogy mit lopott a tolvaj: szépirodalmat vagy bizottsági jegyzőkönyvet, a StarWars 8-at vagy az Érdi TV riportműsorát?

Az érdioldal.hu azzal vádolja meg nem nevezett célpontjait, hogy "politikai indíttatásból íródnak", ugyanakkor - ezzel ellentétben - "csak a kattintásra mennek (...) a nézettségből hirdetési bevételeket tegyenek zsebre".

Határozottan visszautasítjuk a politikai célok démonizálását! Ahogy az Érdlakó már többször foglalkozott a kérdéssel, így most is kiállunk a "politika" szó eredeti jelentéstartalma mellett:

Politika az ókori görögök értelmezésében még annyit tett: közügyekkel foglalkozni (s idiótának nevezték azt, akit nem érdekeltek a közügyek). A politika igen fontos dolog tehát. Rólunk szól. Azt is jó ideje - minimum Charles De Gaulle óta - tudjuk, hogy a politika túl komoly dolog ahhoz, hogy a politikusokra lehetne hagyni. 

A demokratikus berendezkedés sem változtatott ugyan abban a felfogásban, hogy a hatalmat a hivatásos hatalomgyakorlókra hagyja a társadalom, de a világ szerencsésebb fejlődést bejáró tájain természetesnek veszi mindenki, hogy a képviseleti demokrácia a képviseltek bevonásával, a közvetlen állampolgári részvétellel működik. A politikai, közéleti újságírás, bloggerkedés nem megvetendő csökevény, hanem az állampolgári alapjogok gyakorlása, a közjó érdekében kifejtett tevékenység. Akkor is így van ez, ha a cikk, a post tartalmával nem értünk egyet.

Segítendő a klikkvadász vádak tisztázását megnéztük, melyik érdi blogon van hirdetés (olyan, ami a szerkesztő zsebét gazdagíthatja). A felsorolás nem teljeskörű, azokat az általunk ismert non-gov, azaz nem (ön)kormányzati oldalakat vettük sorra, melyek az elmúlt hónapokban egyáltalán mutattak némi aktivitást. Ezek alapján:

(Igen, ma már a meggyesek.hu, de az erdilap.hu se érhető el, ahogy más régi blogoldal sem.)

A lista alapján felvetődik a kérdés: kire gondolt az érdioldal, kit vádol klikkvadászattal, s kit sároz be csupán maszatolásával?

Szóval a magunk részéről bízunk a bölcs olvasóban, aki értőn olvas, értelmez, s nem dől be az érdi közösségnek súlyos károkat okozó oldalaknak.

 

Más blogok reakciói:

 

 

 

 

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!