erdlako fal angyal 2Van pár biztos dolog az életben, az egyik ilyen a halál. Nem ennyire biztos, de jó esetben az öregséget is sokan megérik. Viszonylagos egészségben. De az idővel az erő is elfogy. Úgy tűnik, Érd MJV jegyzője ezzel nincs tisztában. Meg azzal sem, hogy az idős emberekben is megvan a vágy, hogy szeretteik sírjához odamehessenek. Legalább Halottak napja körül. Amikor persze korlátozzák a temetőbe való behajtást. Na, ez az utóbbi, amit lehet jól és emberségesen is csinálni, de Érden ez valahogy nem akart összejönni az idén.

 

Úgy gondolom, a jegyző pontosan ismeri a rendeletet, a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről. Érdemes elolvasni, és elgondolkodni. Akinek megvan keze-lába és minden egyéb szerve ép (csak elhasználódott, mert öreg), az kb. akkor válik jogosulttá, ha már a végelgyengülésen is túlhaladt az állapota... Nincs ezzel túl nagy baj, nyilván hozzáértő emberek állították össze a feltételrendszert, és az élet általában megoldható ilyen igazolvány nélkül is. Hiszen pl. megálni sok helyen szabad, és ha kiszállt akit szállítok, várakozni odébbállok az autóval, és kész.

Van egy hely azonban, ahová egész évben be tudok hajtani az idős édesanyámmal, kivéve, amikor legindokoltabb lenne. Igen, a temetőről van szó. Mivel ő már 5 éve is nagyon nehezen tudott járni, amikor édesapám meghalt  (és azóta sem sokat erősödött...), eleve olyan sírhelyet kértünk és kaptunk (mert az emberség majd' mindent megold), ami mellé közvetlenül oda tudom vinni autóval. Halottak napja tájt –  természetesen –  minden évben kimegyünk a sírhoz. Az is természetes, hogy ilyenkor a megnövekedett forgalom miatt korlátozzák a bejutást, őrzik a bejáratokat. Egészséges fiatal embernek nem okoz gondot párszáz méter séta. De, ugye, egy idős ember, ha sehova máshova nem, de ahhoz a sírhoz, amelyben az nyugszik, aki mellett évtizedeken át élt, nagyon szeretne eljutni ilyenkor. Eddig minden évben az történt, hogy megálltunk, az őrök pedig, látva az utasomat, intettek, hogy mehetünk. Idén nem így volt. Elmondták, hogy kizárólag mozgáskorlátozott igazolvánnyal lehet behajtani. Ez a jegyző utasítása.

Kívánom a jegyzőnek, hogy soha ne legyen olyan az állapota, hogy jogosult legyen a mozgáskorlátozottak igazolványára! És kívánom neki, hogy legalább olyan sokáig éljen, mint az az öreg néni, akit ketten vonszoltak fel az emelkedőn a temetőben! (Megjegyzem, fiatal ember talán észre sem veszi, hogy ott emelkedő van.) És kívánom neki, hogy őt is csak úgy engedjék be, mint azt a nénit. Gyalog.

Az emberség majd' mindent megold. Ha van. De azt rég tudjuk, hogy az emberséget nem a diplomával osztják. A kérdés az, hogy nem büntetik-e... Remélem, nem, mert nem szeretném, hogy az emberséges őrök szoruljanak, ha szembe mernek szegülni a jegyzői utasítással.

Szóval éljen sokáig, kedves Jegyző Asszony! Olyan sokáig, amíg csak lehet! Hogy a lehető legtöbb dolgot tapasztalhassa meg. Hátha visszakapja azt a sok emberséget, amit tanúsított.

 

Minderről az erd.hu oldalon ennyit találtam:

Hosszabb nyitva tartás a hétvégi ünnep miatt a temetőben

2010.10.25. hétfő 12:57 Az Ercsi úti temető halottak napjához kapcsolódva:
Október 29-étől november 1-jéig  8.00 és 21.00 óra között tart nyitva.
A Juhász közt október 29-én 12.00 órától november 1-jén 21.00 óráig  lezárják  a forgalom elől.

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!