erdlako anonim 01Nocsak. Még mindig sokan teszik a felháborodottat és a meglepődöttet. Ennyi év után még mindig nem ismertük volna meg a receptet? Vagy csak nem akarjuk észrevenni, hogy mi folyik itt? Engedtessék meg nekem a jól bevált receptkönyv egy lapját idéznem.

 

 

 

 

 

 1. Hintsd el, hogy Te tized annyiból meg tudod csinálni! Csinálj rá kampányt! Tudja mindenki a városban, hogy Te X/10-ed áron megoldod a feladatot!

 2. Ha ezzel megvagy, akkor írd ki úgy a pályázatot, hogy egy megbízható (lehetőleg haveri) cég vigye el, akivel később jól tudsz egyezkedni!

 3. Fogadtasd el a döntéshozókkal az újabb és újabb költségeket! A médiában erről ne szólj egy szót se! Szervezd át a munkát, költs bő kezűen kampányra (így az újságírók sem kérdezősködnek majd sokat). A döntések ne legyenek áttekinthetők! Bontsd résztételekre, keverd a bruttót és a nettót, a lehető legtöbb tételt szervezd ki a projektből! Hanyagul dokumentálj!

  Ne feledd: a "döntéshozó" gombnyomogatók ilyenkor már kényszerpályán vannak, egy haladó beruházásban mindent elhisznek, ha egy laikus képviselőkből álló szakbizottság, vagy egy stróman (a valóságtól) független szakvéleménye a legkisebb magyarázatot is képes felmutatni (lásd következő pont). Ha olyan képviselő van a testületben, aki ért a beruházáshoz, azt kenyerezd le, de ne vedd be a buliba! Adj neki alpolgármesteri, tanácsnoki tisztséget, rokonának jó állást, vagy adj szabad kezet egy másik beruházásban!

 4. Játssz össze a kivitelezővel! Eszedbe ne jusson a késedelmi kötbért érvényesíteni! Inkább bőkezűen költs többletköltségekre! Többletköltségeknél hivatkozz a megváltozott piaci helyzetre, az inflációra (ez előre sosem számolható), az időjárásra (ki gondolta volna, hogy télen hideg van, ősszel esik az eső), előre nem látható műszaki nehézségekre (ki kellett váltani egy vezetéket, alapot kellett építeni, parkolót kellett építeni, ki kellett sajátítani, a közmű kapacitása kicsi volt, stb.). Ne törődj azzal, hogy ezek előre láthatóak lettek volna, vagy esetleg valaki látta is előre! Ha ezek valakinek a korábbi hanyag munkavégzésére vezethető vissza, akkor ne jusson eszedbe ezt rajta számon kérni! Inkább vedd be a buliba! Míg a számonkérés esetleg kötözködő-oknyomozó ellenféllé teszi, addig a cinkosság elhallgattatja, támogatóddá teszi!

  Az "előre nem látható nehézségek" valódisága amúgy sem fog senkit érdekelni. Aki mégis megszólalna, azt hazugozd le nyilvánosan, rágalmazd meg valamivel (csak az ellenfél szekerét tolja, politikai pályára tör, nem is ért hozzá), ezzel el van intézve.

 5. Kerüld a tervpályázatokat! Kerüld az így, vagy hasonló módon kiválasztott tervezőt! Megbízható, hű, udvari strómannal dolgoztass! Minden egyéb tervezőt messze zavarj el a beruházástól! Tagadd, hogy a tervezőnek a rajzoláson túl bármi köze lenne az épülethez! Ne feledd, ő az, aki érti, látja a munkát! Őt nem tudod átverni! A tervező helyett minden lehetséges agymunkát a kivitelezővel végeztess, vele tudsz mutyizni! Tervezőt művezetésre, egyeztetésre, átadásra ne hívj!

 6. Ha elszámolási vita támadna a végén, ne aggódj! A sok marha az eredeti költségeket fogja számon kérni, de te nyugodtan érvelhetsz azzal, hogy nem lépted túl a költségeket! Hiszen az utólagos döntésekkel minden fillért legalizáltál. Amit meg nem, azt más soron könyveled el (pl. marketing)!

  A sok szám között csak nagyon kevesen fognak világosan látni, de ők is képtelenek lesznek elmondani a közvéleménynek, ha lehazugozod és megrágalmazod (csak az ellenfél szekerét tolja, politikai pályára tör, nem is ért hozzá). Az átlagos polgár ebből csak annyit fog megérteni, hogy még a számokon is vitatkoznak, "ezek még a tényekben sem értenek egyet". Az ilyen ember évek óta nem megy szavazni, ha mégis, akkor már úgysem tántorítható el választott pártjától. Azaz nem hoz és nem visz mandátumot. Ne törődj vele!

  A média ezzel szemben arról beszéljen, hogy az új létesítményt milyen sokan használják, a legnagyobb megelégedéssel. Ha nagyon muszáj, akkor kisebb műszaki hibákat be lehet vallani, de hangsúlyozd: előre látó, következetes és kemény kezű ember vagy, a garanciális javításokat a kivitelező már végzi, a szerződéses összegből megfelelő rész van visszatartva ennek biztosítékaként!

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!