erdlako fal penz 22010. november 25-én Érd MJV Közgyűlése döntött a helyi adórendeletének a módosításáról. Az új helyi ingatlanadó rendelet 2011. január elsején hatályba lépett. A közgyűlési vitában az egyesületünk által delegált képviselő, Jakab Béla a korlátozott időkeretben részletesen és meggyőzően érvelt a tervezett új építmény és telek adó ellen. Kihangsúlyozta, hogy a tervezet igazságtalan, valójában nagyfokú adóemelést szolgál, nagy terhet jelent az érdi polgárok többsége számára. Egyesületünk tagjait, önkormányzati képviselőnket nagyon sok érdi lakos kereste meg és tiltakozását fejezte ki a már bevezetett adórendelettel kapcsolatban.

 

 

 

KÖZLEMÉNY

A Civil Érdek Egyesület közleménye
az Érden bevezetett ingatlanadóval kapcsolatban

2010. november 25-én Érd MJV Közgyűlése döntött a helyi adórendeletének a módosításáról. Az új helyi ingatlanadó rendelet 2011. január elsején hatályba lépett. A közgyűlési vitában az egyesületünk által delegált képviselő, Jakab Béla a korlátozott időkeretben részletesen és meggyőzően érvelt a tervezett új építmény és telek adó ellen. Kihangsúlyozta, hogy a tervezet igazságtalan, valójában nagyfokú adóemelést szolgál, nagy terhet jelent az érdi polgárok többsége számára.

Egyesületünk tagjait, önkormányzati képviselőnket nagyon sok érdi lakos kereste meg és tiltakozását fejezte ki a már bevezetett adórendelettel kapcsolatban.Segesdi János alpolgármester az egyik nyilatkozatában azt állította: az ellenzék is megszavazta. Nézzük a tényeket! T. Mészáros András polgármester előterjesztésével egyetértő fideszes képviselők mellett csupán a 2030-as Csőzik László szavazta meg, noha a hozzászólásában a kétfordulós tárgyalást kérte. Megjegyzendő, hogy nevezett képviselő előtte már egy egyeztetésen részt vett a polgármesterrel és a szereplési vágyon kívül semmi más nem motiválta a hozzászólását. Nemmel szavazott az MSZP két képviselője Döcsakovszky Béla, Bakai Nagy Zita, a Civil Érdek Meggyesek képviselője Jakab Béla és a Jobbik képviseletében Pulai Edina.

Az adórendelet módosítása a már elvégzett számítások alapján legalább 100%-os adóemelést jelent átlagosan.

Politikailag elhibázott, mert az országos Fidesz elvei ellenében történt, ugyanis a 2010-es tavaszi kampányban a győztes politikai erő az ingatlan adó ellen kampányolt.

Gyáva, alattomos tett volt a helyi győztes párt részéről, mert megvárta a választást és utána azonnal bevezette az adóemelést. Nem szerepelt ígéretei között, elhallgatta a nép elől.

Erkölcstelen, mert nem számolt el az előző évekkel, pénzügyi szempontból nem végzett leltárt és a fölöslegesen kifizetett 100 milliós pénzkifolyást felölelő feljelentéseket figyelmen kívül hagyta. A városvezetéshez nem értő kör, már másodszor ismerte be, hogy túlfizetések történtek, miután a rendőrségi vizsgálatok elindultak, tehát csak a lebukás után. A további vizsgálatok vajon még hány százmilliós túlfizetés derítenek majd fel?

Igazságtalan közteherviselést jelent, szociálisan közömbös. Az egyesületünk elnöksége a kialakult helyzetben kijelenti, hogy az érdi polgárok terhelhetősége az elviselhetőség határán van. A rendelet visszavonására kell kényszeríteni a méltatlanul az ingatlantulajdonosok zsebében turkáló vezető pártot!Az emberek a magas, folyamatosan emelkedő közüzemi díjak, rezsiköltségek, gyógyszerárak és egyéb megélhetési költségek mellett ezt a megalapozatlanul megnövelt adót nem tudja fizetni. Képtelen rá építkezés céljából telket vásároló fiatal, a válságban tengődő vállalkozó, nehezen élő lakástulajdonos és nyugdíját eddig is nehezen beosztó idős ember.

Szakmailag előkészítetlen.

Felül kell vizsgálni hozzáértő szakemberekkel azokat az igazságtalan elemeket, amelyek miatt a rendelet a legjobban elutasított. Ilyenek a differenciálatlanság, az összehasonlíthatatlanul nagy földrajzi, épület állapotbeli, és lakottságbeli különbségek. A rendelet nem tesz különbséget, túl általános, láthatóan csak a jelentős adóbevételre koncentrál.

Véleményünk szerint a városvezetők kommunikációja is ékes bizonyíték arra, hogy a hatalom birtokában egyesek milyen a választókat megalázó módon érvelnek a döntésük védelmében. Odáig mennek, hogy adócsalónak nevezik az érdi népet úgy összességében.

Mindezek ellenére szemrebbenés nélkül a város lakóira rakták az adóemelés által a város működtetésének a finanszírozását. A felvett 6 milliárd forint hitellel a mai napig nem számoltak el.

Durván beavatkoznak a magánszférába, akkor, amikor a polgárok telefonhasználatának költségét kutakodják, a bevallással kapcsolatosan is etikai kérdések merülnek fel.

Nem működik az ellenzéki kontroll, a szabad média, mert a hatalmat gyakorlók csak a személyes érdekeik alapján döntenek. Nem működik a képviselet, mert minden Fideszes képviselőt egyéni gazdasági érdekeltségek kötik az önkormányzathoz. nem működnek a pártok, mert egyetlen politikai tényező még nem fogalmazott meg véleményt az adóemeléssel kapcsolatban.

Tudatában vagyunk annak, hogy a város intézményeinek működni kell, de ennek érdekében először a költségkímélésben, költségcsökkentésben a városvezetőknek kell élen járni. El kell bocsátani a tanácsadókat, vissza kell kérni azt a több százmilliót, amit érdemtelenül kifizettek, önkorlátozónak kell lenni. El kell adni az autókat, csökkenteni kell a polgármesteri kabinet létszámát, stb.

Álláspontunk összefoglalva a következő:
  • A városvezetés vonja vissza a helyi adók emelését célzó rendeletét!
  • A városvezetés számoljon el a 6 milliárd forint hitellel, tételesen, részletesen!
  • Szerezze vissza záros határidőn belül a törvénytelenül kifizetett 100 milliókat!
  • A feljelentésekben foglaltakon túl vizsgálja meg további kétes szerződéseit, tegyen intézkedéseket az ezekben elfolyt milliók visszaszerzésére (Delta, Volmer újabb: Batthyány, felesleges, nagy értékű telekvásárlások)
  • Vizsgálja felül a pazarló kiadásait, csökkentse azokat! (Média, egyéb alapok, polgármesteri kabinet, presztízs sport stb.)
  • Társadalmi egyeztetéssel alkosson igazságos közteherviselésnek megfelelő rendeletet!
 
2011. január 9.
Civil Érdek Egyesület
(Meggyesek)
kibővített elnöksége

 


Forrás:

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!