Azt írja az Érdi Újság legutóbbi számában, hogy ingyenessé válik Érden a kéményseprés. De jó ez nekünk? Tényleg a kéményseprődíj fáj nekünk? Meddig folytatódjon a rezsicsökkenés?

"2016. július 1-jétől módosul a  kéményseprő-ipari  közszolgáltatás: a katasztrófavédelem látja majd el e tevékenységet  azon  településeken, ahol az önkormányzat felmondja a közszolgáltatási szerződését. Ezzel a lehetőséggel Érd is szeretne élni, ezért rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy e témában döntsön a képviselőtestület. Mint T. Mészáros András az ülést megelőző napon tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kéményseprők munkáltatóváltása a lakosságot annyiban  érinti,  hogy  az  évi első  két  kéményseprést  ingyen fogják nyújtani." Ezt írta az Érdi Újság a 2016. január 20-án megjelent számának 7. oldalán, de beszámolt a fejleményekről a helyi televízió is.

Közben meg olvasom, hogy hazánkban egyre több szakterületen riasztó szakemberhiány alakul ki, mert a szakemberek elvándorolnak az országból. Nyilván azért, mert magas a kéményseprési díj. Meg az összes többi, megélhetéshez szükséges díj. Az Élet költségei. Hiába csökkentik a rezsit, az elvándorlás üteme csak egyre gyorsul. Miért van ez?

Megmondom, nyájas olvasó: mert nem a rezsivel van baj, hanem a fizetésekkel. A magyar már csak olyan fajta, hogy szereti ő befizetni a kéményseprődíjat. Jólesik neki az az úri huncutság. Befizetem, mert megtehetem - mondja, s csettint egyet hozzá. Majd hozzáteszi: Az aprót megtarthajta! S végül pödörint egyet a bajsza végin. De nem szereti, ha nem tud fizetni. Ha az alacsony béréből már semmire se fussa. Legfőképpen nem a 27% ÁFA-ra.

Katasztrófális állapotok vannak ma Magyarországon. Ezért is kerül a vízügy után még a kéményseprés is a katasztrófavédőkhöz. Mert ezt a hazát nem csak a keleti menekültektől és a nyugati gyarmatosítóktól kell megvédeni, de minden más katasztrófától is. Koromtól, füsttől.

És közben 150-200 ezer embert leépítenek a közszférában is. Még ebben a ciklusban. De a közeljövőben összességében 600.000 munkavállalót terelnének át a versenyszférába.  Mert túl sokan dolgoznak a közszférában. Többen, mint máshol (ez persze nem igaz, de apróságokkal nem foglalkozunk). Nosza, meg is szüntetnek több tucat államigazgatási szervet. Nyilván: egyre több feladatot akar az állam ellátni a piac helyett, de sokallja ehhez a munkáslétszámot. Erős, centralizált, de kicsi, szerény állam. Értjük mi.

Csak nem szeretjük.

Mert a mi életünkben egyszer már a Kádár-rendszer bebizonyította, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott bérek és a mesterségesen alacsonyan tartott árak rendszere törvényszerűen megbukik. Mert nem lehet mindent az alacsony bér színvonalán tartani. Az emberek többre vágynak annál, mint ami "ingyen" van.

Most komolyan: az a párszáz, eddig alulfizetett, hamarost állásából kirúgott Érden lakó közalkalmazott majd vígasztalódik az ingyenes kéménysepréssel?

 

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!