Sokszor hallom, hogy bezzeg Battán ezt is meg tudták oldani, meg ezt is, meg ezt is... Kicsit górcső alá vettem a két város költségvetését, egyelőre kifejezetten a bevételi oldalt, hogy lássuk, mennyire más helyzetben van a két város.

Először nézzük meg az alapokat! A két település közel van egymáshoz, földrajzi adottságaik mondjuk hasonlóak.

Százhalombatta területe 28 km2, lakossága 18.500 fő, átlagos népsűsűsége 659 fő/km2.

Érd területe 60.5 km2, lakossága 64.000 fő, átlagos népsűsűsége 1064 fő/km2 (mindkét esetben 2015. januári adatok alapján).

Erre máris azt mondhatnánk, hogy nincsenek összehasonlítható helyzetben. Érd területe több mint kétszer akkora, lakossága majdnem három és félszerese, átlagos lakottsága másfélszerese Százhalombattáénak.

 

Másodsorban nézzük magát a bevételt. Mindkét esetben a városok által közzétett, eredeti 2015-ös költségvetést vettem alapul, nem az év közben többször is módosítottat. Megpróbáltam párhuzamokat vonni, mert sajnos nem teljesen ugyanolyan szerkezetben van a két táblázat.

Érd 2015-ös teljes tervezett bevétele 10.593.142 ezer forint, magyarul beszélve tíz és fél milliárd forint. Százhalombatta 2015-ös teljes tervezett bevétele 11.949.955 ezer forint, vagyis majdnem tizenkét milliárd forint. Kicsit árnyalja a képet mindkét irányba, hogy ebből 4.9 milliárd forint tartalék. Ha ezt levonjuk, akkor kijön, hogy Érd vs Százhalombatta nagyjából 10.5 milliárd a 7 milliárddal szemben.

Itt is látszik, hogy mi járunk rosszabbul: egy minimum kétszer, de átlagolva is minimum két és félszer akkora város költségvetése nagyjából a másfélszerese a másikénak. Már a rajtvonalnál rosszabbul állunk, szorít a cipő.

 

Harmadrészben nézzük a bevétel összetételét, mert az sem mindegy. Nagyon nem mindegy, hogy a lakosok, a vállalkozások, az állam, vagy egyéb forrásokból jön össze a kalapozott pénz nagy része. Itt is megpróbáltam nagyjából párosítani a két város költségvetésének sorait, több-kevesebb sikerrel. Az összegek ezer forintban vannak, mindegyiket meg kell szorozni még ezerrel.

Megnevezés Érd Százhalombatta Megjegyzés
Államháztartási támogatás 3.184.132 783.790 Ezzel mondjuk mi járunk jobban, simán négyszeres az összeg.
Építmény és telekadó

1.000.000

(+ - 100 millió)

1.300.000 Sajnos nálunk ez nincs külön soron, de a többiből levonva egy ilyesmi összeg jöhet ki. Mondjuk, párban vannak.
Iparűzési adó

1.900.000

(+ - 100 millió)

3.600.000 Ez sincs nálunk külön sorban, a fentiek alapján számoltam. Ezzel Százhalombatta jár jobban, majdnem kétszer.
Gépjárműadó 220.000 70.000 Több, mint háromszorosa, de sajnos a nagyságrendje már nem akkora, mint az előző három tételé.
Egyéb közhatalmi bevételek 13.500 3.800 Ezt nem tudom pontosan, mit takar, de mivel nagyságrendre nem túl jelentős, nem számít, hogy három és félszerese.
Működési bevételek 772.045 1.090.395

Ebben benne vannak a saját bevételek, az intézmények bevételei, tulajdonosi bevételek, a hivatal bevételei.

De ezzel megint hátrányba kerültünk.

Felhalmozás, egyéb 478.223 163.260 Ez nagyságrendileg rendben van, háromszoros, de sajnos még fél milliárd sincs, így nem nyom nagyot a serpenyőben.
Saját tartalék 700.000 4.940.762 Érd év végén kapott 600 millió forintot az államtól, ebből jön ki a saját tartalék nagy része. A maradék, ha jól veszem ki, kölcsön. A kiadási oldalon majd látjuk azt is, hogy ebből mi mindent feléltünk, Batta viszont csak áttette más megtakarítási formába, vagyis nekik ezt megmaradt.
Extra támogatás 1.623.383 0 Ezt nem tudom, mire kaptuk, de volt egy ilyen tétel, és egészen nagy.

Sajnos némelyik tételről én sem tudom, egészen pontosan mit takarnak, de nagyjából megpróbáltam érthetően tálalni ezt a nem kis számhalmazt (egy 22 és egy 33 táblázatból álló adatlap).

A fentiekből is láthatjuk, hogy a két város bevételi költségvetését nem nagyon lehet egymás mellé tenni. Az elején már leírtam, hogy egy kétszer, két és félszer akkora városnak a költségvetése alig másfélszerese a másikénak.

A bevételek összetétele pedig Batta esetében erősen támaszkodik az iparra, ami egyébként a kötelező iparűzési adón kívül még a bevételen közvetlenül nem látható dolgokkal, intézkedésekkel, kis építkezésekkel és segítségekkel is rendelkezésére áll a városnak.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Százhalombatta rendelkezik tartalékokkal, nem is kicsikkel, ami nem mondható el Érdről.

Érd java részben a költségvetései támogatásból, és ahogy látszik, ilyen-olyan nem kiszámítható, nem folyamatos, nem átlátható gyorssegítségekből él. Ennek sok oka van, a hiányzó vállalkozásoktól kezdve egészen a nem ide bejelentett lakosokig. Nem fejtegetem tovább, biztosan vannak, akik ezt jobban meg tudják magyarázni, körbe tudják járni.

Az is biztos, hogy a fentiekkel nem mindenki ért majd egyet, és hogy nem a teljes képet mutatja, csak egy szeletét. Csak azt szerettem volna bemutatni, hogy értelmetlen a két várost összehasonlítani, mert teljesen másra vannak berendezkedve pénzügyileg. Utat építeni, parkokat létesíteni, bármiben haladni vagy fejlődni pedig városi szinten csak pénzből lehet.

Legközelebb ugyanígy végigveszem a kiadásokat is, hogy ott milyen aránytalanságokat lehet észrevenni.

Frissítés: az utolsó sort kitöröltem, mert mint megtudtam, ezt az összeget az önkormányzat adja a polgármesteri hivatalnak, tehát a mi szemszögünkből egyik zsebből megy a másikba, nem plusz bevételt jelent.

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!