Azt mondja T. Mészáros András, Érd megyei jogú város polgármestere, hogy ha mérnénk a légszennyezést a városban, akkor se mennénk semmire az adattal. Tudnánk ugyan, hogy baj van a levegővel, de ettől még nem tudnánk javítani rajta.
 
A magvas gondolatot - a jelenlévők beszámolói szerint - a 2015. évi rendes közmeghallgatáson mondotta a mester. (Jegyzőkönyvet sajnos mindezigáig nem tett közzé a hivatala, így pontosan idézni nem áll módomban.)
 
Ez az a gondolkodásmód, amivel az a beteg gondolkozik, aki azért nem megy el szűrővizsgálatra, mert ha diagnosztizálnák a rákot,  akkor nem tudná feldolgozni a hírt, nem tudná fizetni a gyógykezelést, stb.. Ez a beteg ember beteg érvelése. Pedig ha mérnénk a levegőszennyezést, akkor kiderülhetne, hogy a szmog nyáron az utak kőporától, a közlekedők által felvert porfelhőből van, s bizony ezen a téren lenne mit cselekednie a városnak.
 
Azt persze mérések nélkül is tudjuk, hogy baj van: az országos tájékoztatási rendszer az országos mérések és tudományosan összeállított algoritmusok alapján rendszeresen hoz ki Érdre rossz eredményeket. Természetesen ezt hivatalból sok udvari optimista rendre cáfolja és árnyalja, mondván Érden nincs is mérés, csak a szomszédos területek rossz adatai alapján számolják ki Érdre is a rossz értékeket. Ez persze ugyanolyan beteg érvelés, hiszen mérés nélkül cáfolni sem tudjuk a rossz eredményeket. A tudomány másik nagy eszközével azonban élhetünk: mérés hiányában is tudunk érzékelni. Az érdi, kertvárosi szmog márpedig kézzel fogható nyáron is a finom kőpor mindent ellepő rétegződésével, télen is a ködös-füstös levegőbe való mély szippantással.
 
Tehát a polgármester nem kíván foglalkozni a levegőminőséggel, annak javítását nem látja saját kompetenciájában. Talán kellene már végre valaki ebben a városban, aki valóban foglalkozik létezésünk, életünk egyik legalapvetőbb elemével is, a levegővel. Aki nem minket néz levegőnek.
 
 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!