erdlakoA választási kampány nem kedvez az ilyen híreknek. A kutya se figyel oda rájuk. Hogy génbank, meg mulasztás, kótya-vetye és ingatlanspekuláció? Mind ez kevés ahhoz, hogy bárkinek is az érdeklődését felkeltse. Vagy mégsem? A jelek szerint az ombudsman már vizsgálódik.

Ahogyan már korábban írtuk, egy tisztán jogtechnikai hiba miatt magánkézbe kerülhet és ezzel elveszhet az Érden lévő páratlan értékű csonthéjas-gyümölcs génbank. Az állami közhasznú társaságoknak tavaly júliusig kellett átalakulniuk nonprofit gazdasági társasággá, amit a tulajdonos magyar állam mindenhol megtett, kivéve az érdi kutatóintézet esetében, ahol az összes őshonos csonthéjas gyümölcs ősültetvényét őrzik 800 hektáron, ami páratlan nemzeti kincs.

Most a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa adott ki sajtóközleményt az ügyben. Sajtóértesülések nyomán jutott a tudomására, hogy a kht. kényszer-végelszámolása és a bizonytalan jogi helyzet miatt a kht. által gondozott magyar gyümölcsgénállomány, a génállomány gondozását biztosító ültetvények és az intézmény működtetése veszélybe kerülhet.

Fülöp Sándor kéri a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elnökét és vezérigazgatóját, a pénzügyminisztert, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, haladéktalanul tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a kht. tulajdonában és kezelésében lévő, a nemzeti vagyon részét képező génállomány, a teljes földterület – amelynek egységes kezelése elengedhetetlen a génállomány, valamint a törzsültetvények megtartása érdekében –, illetve a kht. tulajdonában lévő kutatási-fejlesztési létesítmények és anyagok maradjanak a magyar állam kizárólagos és elidegeníthetetlen tulajdonában, illetve kezelésében.

Az ombudsman szerint az államnak minden jogi eszköz rendelkezésére áll ahhoz, hogy haladéktalanul nonprofit jogi kereteket teremtsen az érdi kht. feladatainak zökkenőmentes ellátásához, a kht. tulajdonában lévő teljes földterületet állami tulajdonban tartsa, és biztosítsa az utódszervezet folyamatos működéséhez szükséges tárgyi és anyagi feltételeket.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa már korábbi megszólalásaiban kifejtette, hogy a hazai hasznonnövény- és haszonállat-génkészlet megőrzése állami feladat, amely nem csupán nemzetközi egyezményben vállalt előírás, hanem hazánknak hosszú távú nemzeti érdeke. A biológiai sokféleség megőrzése érdekében végrehajtott növényi, illetve állati gének megőrzése az egészséges környezethez való alapvető jog részét képezi. A génbankok a nemzeti vagyon részei, amelynek megőrzése a jelen és jövő nemzedékek számára kiemelt jelentőségű állami feladat.

 

Kapcsolódó:

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!