Az Érdi Újság 2016. március 2. napján megjelent számának több cikke is megemlítette, hogy az ellenzéki képviselők kivonultak az előző hét csütörtöki közgyűlési ülésről. Arra voltam kíváncsi, hogy miért tettek ilyet. És kik.
A tudósítások sejtetni engedik, hogy valami oka volt az akciónak, de nem fejtik ki az igazság minden részletét. Még a "Kivonulását magyarázta a baloldal" karcolatból sem derül ki az ellenzék üzenete. Ez valószínűleg az újság "közszolgálatiságának" köszönhető. Mivel kíváncsi voltam a történet homályba vesző részleteire, így megkerestem az érintett (MSZP-DK-EGYÜTT) képviselőket az újságban található elektronikus elérhetőségeiken.
 

Megtennék nekem, hogy pár mondatban összefoglalják a probléma gyökerét? Mi ellen tiltakoztak, s miért választották a tiltakozás eme módját? Van-e ennek bármi köze a kommunizmus áldozatainak emléknapjához? Csőzik László és Pulai Edina is kivonult? Válaszaikból rövid tájékoztatót írnék az Érdlakóra.

- írtam nekik többek között. Választ - pedig sok napot vártam rá - egyedül Csornainé Romhányi Judit adott (Dr. Havasi Márta és Szűcs Gábor nem).
 
Képviselőasszony tájékoztatásából kiderült, hogy egyrészt közösségi oldalukon elérhető az információ, másrészt megküldte hivatalos sajtökleményüket. Íme:
 

Sajtóközlemény
Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésén
2016. február 25-én történtekről

Tegnap  – 2016. február 25-én - ülésezett Érd közgyűlése. Az ülésen, minden előzmény nélkül, a tárgyalt napirendi pontok által nem igazán indokolhatóan, elszabadultak az indulatok. T. Mészáros András polgármester a közgyűlés nyilvánossága előtt és az Érd tv egyenes élő adásában a baloldali frakció képviselőit és az őket támogató, szavazataikkal a képviselőtestületbe juttató választópolgárokat hazaárulónak és városárulónak minősítette. Ez a minősítés értelemszerűen kiterjedt a megválasztott képviselők mögött álló pártokra is. Az indulatok elszabadulásának közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az egy héttel ezelőtti, a 2016. évi költségvetést tárgyaló ülésen frakciónk nem szavazta meg a költségvetési előterjesztést.

A polgármester ebbéli álláspontja nem új keletű, a 2014. október 23-án tartott városi ünnepségen tartott ünnepi beszédből már akkor egyértelművé vált számunkra, hogy a polgármester személyes sértésnek tekinti, hogy a listás eredmények alapján az MSZP, a DK és az Együtt egy-egy képviselője mandátumot szerzett. Ennek jelei egyébként a közgyűlés mindennapi munkájában kevésbé érvényesültek.

Határozott meggyőződésünk, hogy a történtek visszavezethetők a FIDESZ 2002., de különösen 2006. óta folytatott politikájára, amely nem az ellenfél legyőzésére, hanem megsemmisítésére törekedett. Ez a központilag irányított, gyűlölet által vezérelt politika szükségszerűen azt eredményezi, hogy az országot irányító kormánypártok és az ahhoz igazodó érdi városvezetés nem az ellenfelek álláspontjával állítják szembe saját érveiket, hanem hatalmi pozíciójuk felhasználásával a más álláspontot képviselők ellehetetlenítésére törekszenek.

A közgyűlésen a polgármester által elmondottakat visszautasítottuk, majd ezt követően kivonultunk, az ülés további munkájában nem vettünk részt.

Dr. Havasi Márta, Csornainé Romhányi Judit, Szücs Gábor

 
Képviselőasszony ehhez még hozzá tette, hogy elméletben a városi honlapra fel kéne tenni az ominózus közgyűlés teljes hanganyagát, jegyzőkönyvét is, de szerinte nem fogják kitenni (szerk. megj.: a közvetítés itt elérhető). Tájékoztatott, hogy Pulai Edina nem vállal közösséget velük semmiben (így ebben sem), Csőzik László pedig nem vonult ki velük (pár perc múlva távozott teázni). S ahogy sejthető, a kommunizmus áldozatait csak a BE néven publikáló újságíró mosta össze az esettel, az akcióhoz - a képviselőasszony tájékoztatása szerint - semmi köze nem volt.
 
Ezúton is köszönöm képviselőasszony tájékoztatását. Pár gondolatot azért megosztanék az olvasókkal.
 
  1. A kivonulás intézményét mind jobb-, mint baloldalon teljesen lejáratták. Ma már homokozóban elkövetett sértődésnek tűnik csupán.
  2. Legfőképpen azért, mert a kivonulók nem képesek választóik előtt kommunikálni a történteket. Ez persze a médián is múlik.
  3. De amikor személyes levélben megkeresi az ember a képviselőket, akkor is alacsony a válaszadási hajlandóság.
És még mindig nem egészen értem, hogy a "tárgyalt napirendi pontok által nem igazán indokolható" ok mi volt. Valamit csak lehet arról tudni, hogy T. Mészáros András miért kezdett megint hazaárulózásba? Nem?
 
UPDATE: Kint van a teljes közgyűlés felvétele: http://erdmost.hu/2016/02/26/kozgyules-2016-02-25 (1:10:20 körül kezdődik a tánc). T. Mészáros András szó szerint ezt mondta:

Az én egyéni személyes véleményem, igen, minden baloldali, magát demokratikusnak nevező párt és annak a követője az adott esetben hazaáruló, és adott esetben városáruló itt Érden. Ez a véleményem.

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!