Majdnem mindenhol kiosztották a házi szelektív hulladékgyűktőket, és ha nem is olajozottan, de működik a rendszer.

A gyűjtőket (ezentúl kukának hívom az egyszerűség kedvéért) havi egyszer viszik el, és nálunk jótékony hatását már lehet is érezni. Ugyan nem számottevően csökkent a háztartási kukába menő hulladék, hiszen előtte is szelektíven gyűjtöttük, de még erre is rá tudtunk tenni egy lapáttal.

A szelektív kukákhoz mindenki kapott egy tájékoztatót is, hogy melyikbe mit tehet. Az ÉTH-ÉRD weblapját nézve van egy külön menüpont is, azonban ahogy leírják, ez az egész "az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség honlapjáról" van, benne olyanokkal például, hogy az italos kartondoboz "legtöbbször a papírok közé kerül, de sok helyen a műanyagokkal vagy a fémekkel gyűjtik" vagy "a tejtermékek poharai, tégelyei bár hasznosíthatóak lennének, legtöbb helyen sajnos nem gyűjthetőek külön, kivétel ez alól pl. Budapest, Pécs, Kecskemét vagy Nyíregyháza. Nézzünk utána, hogy a lakóhelyükön bedobhatóak-e a szelektív kukába!".

Ezek azért nem túl meggyőzőek, hogy most Érden mi a helyzet. Összeállítottam egy kis útmutatót, kifejezetten a műanyag-fajtákra, és megfuttattam az ÉTH-ÉRD-nél is, hogy rendben van-e. Sajnos csak egy semmitmondó "a weblapon fent levőn kívül más tájékoztatást nem tudunk adni" válasz jött vissza. Azt meg fentebb leírtam, hogy azzal mi a gondom. Nagyjából másfél éve írtam is a weboldalukról, nyugodtan átfutható, azóta sem változott radikálisan a helyzet.

Becsatoltam az eredeti tájékoztatújukat, és elkészítettük a sajátunkat is. A miénket az eredeti tájékoztató, illetve más településeken közzétett, és környezetvédő szervezetek oldalain fellelhető anyagok alapján készítettük. Tartalmazza, hogy mit lehet és mit  nem betenni a szelektív kukák valamelyikébe. Ami egyik helyen sincs említve, az vagy megy a háztartási hulladék közé, mint eddig, vagy pedig (általában korlátozott mértékben) leadható a hulladékudvarban, vagy egyéb helyeken.

Az eredeti tájékoztató és az általunk összeállított változat.

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!