Sajnos a százhalombattai és a környéken élő civilek követelése megegyezik egy gyarmati sorban lévő ország lakosságának törekvéseivel: tiltakoznak egy olyan környezetre és egészségre káros beruházás ellen, amelybe nincs beleszólásuk és egy távolban élő magánbefektetőnek hoz hasznot. Ezzel a gondolattal zárja beszámolóját az Alfahír jobber portál.

 

És valóban, a helyzet az, hogy az OTP vezérként is ismert globalista mágnás Csányi Sándor (aki egyébként valószínűleg az első magyar dollármilliárdos, de feltétlenül az egyik legtöbb agrártámogatást élvező mezőgazdasági vállalkozó és a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként a magyar focival elégedett) úgy gondolta, hogy portfólióját újabb tevékenységgel bővíti, melyet biztos ami biztos alapon nem saját rezidenciájának végében képzelt el, hanem a mi kertjeink alatt.

Pár hete T. Mészáros András, Érd megyei jogú város polgármestere a 2015. évi közmeghallgatáson persze még azt mondta, hogy a beruházás az olajfinomító területén lesz, ez azonban másnap kiderült, hogy nem igaz. Aztán Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere is oszlatta az érdeklődök érdeklődését, mondván nincs itt semmi látnivaló, a település sem tehet semmit, nem az ő hatáskörük. Persze erről is lehet tudni, hogy nem így van, mert ahogy azt Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is sikerrel alkalmazta, akár változtatási tilalmat is elrendelhetne. Még arra is hivatkozhatna az önkormányzat, hogy az építésügyi jogszabályok gyökeres változása, így a HÉSZ-ek aktuális felülvizsgálatakor ez szokás is, megelőzendő a spekulánsok érdemtelen nyerészkedését.

De minden egyértelművé akkor válik, mikor megtudjuk, hogy ez is egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított beruházás. Még akkor is, ha Százhalombatta civilben nyert városvezetéssel büszkélkedhet. Mert a nemzetgazdasági jelentőség félresöpör minden egyéb érdeket.

Ja, hogy mégsem? Hogy többezer százhalombattai, tárnoki, érdi civil úgy gondolta, hogy lennének még itt egyéb megfontolandó szempontok is? No igen. Ez valóban illik a gyarmati sorból (értsd: saját kormányzati képességgel nem rendelkezők sorából) felmorajló morgás párhuzamába. Hogy valóban igaz-e az analógia, az a vezetőinken múlik. Lesz-e olyan városatya a környéken, aki kiáll az itt élők jogaiért, egészségünkért, életterünkért? Vagy tudomásul veszik, hogy nekünk ez a sors jutott.

A tegnapi tömeg mindenesetre nem úgy nézett ki, mint akik elfogadnák ezt a felállást. S nem jöttek zavarba, hogy nincs ott a Vezérük.

 

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!