szervezet elolanc(Az Élőlánc Magyarországért közleménye) Az önkormányzatok alulfinanszírozásával magyarázza Érd polgármestere, hogy miért kell a nemzeti - és globális - kincset érő érdi csonthéjas gyümölcsös génbank létét veszélyeztetni a helyére telepítendő ipari parkkal.

-------

A térségben 3% alatti a munkanélküliség, s ezzel az ország munkaügyileg legszerencsésebb területei közé tartozik. A főváros határában fekvő 70 ezres település munkavállalói fél óra alatt elérhetik Budapest belvárosát, azaz jelentős munkahelykínálatból választhatnak az érdiek. Érd munkavállalóinak 2/3-a ingázik, s ezzel az agglomerációs átlagba illeszkedik.

Az ipar részéről sincsen égető nyomás újabb területek ipari építési területté nyilvánítására, hiszen a városban jelenleg is sok hektár ipari területté minősített, de be nem épített telek található. Ahogyan a környék fővárosi rozsdaövezetei (köztük éppen Érd határában is) arra vár, hogy ismét kihasználják felhagyott iparterületeinek infrastruktúráját.

Az érdi önkormányzat a Modern Városok Programja keretében tervezett ipari park szükségességét azzal indokolja, hogy az önkormányzati feladatok ellátására nem rendelkezik elég forrással, s az iparosítás után megnövekedett iparűzési adó segíteni fogja a megyei jogú város költségvetését. Ezzel azonban elismeri, hogy neki nem iparra, nem gazdasági övezetre, hanem bevételre van szüksége. Arra a bevételre, melyet az állam nem biztosít feladatainak ellátásához.

A hazai növényi génbank-hálózat, amelyben több mint százezer régi gyümölcs, szőlő, zöldség-, gyógy- és fűszernövény, valamint gabona és egyéb szántóföldi növény fajtáit, változatait tartják fenn, kiemelt fontosságú nemzeti örökségünk, közkincsünk. A genetikai erőforrások napjainkban a meg nem újítható természeti erőforrások között egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, ezért védelmük az egész világon kiemelt állami feladat, amelyet konkrét kötelezettségeket tartalmazó nemzetközi egyezmények írnak elő. Végzetes hibát követünk el, ha a géneróziót, a sokféleség csökkenési folyamatát tétlenül nézzük, hiszen a változatosság a dinamikus alkalmazkodás lehetőségének a biztosítéka az élővilágban, de igaz ez a civilizációra is.*

Felszólítjuk a Magyar Kormányt és Érd Megyei Jogú Város Közgyűlését, hogy térjenek a fenntartható településfejlesztés útjára, ne veszélyeztessék a Kárpát-medence biodiverzitásának megőrzése - és ezzel nemzetünk túlélésének - érdekében végzett több évtizedes génbanki munka eredményeit, s ne építsék be az Elvira-major sem aktív, sem puffer területeit! Felszólítjuk a Magyar Országgyűlést, hogy az önkormányzatok finanszírozását már a következő költségvetési évben kezdje el fenntartható pályára állítani, s biztosítsa az önkormányzati feladatok ellátásának forrásait a központi adóbevételekből minden munkaerőt exportáló településen.

 

2017. június 19.

Élőlánc Magyarországért

 

Kapcsolódó közvetlen médiaelőzmény T. Mészáros András polgármester interjúja a Lánchíd rádióban.

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!