Aradszki András a Papi földekenAradszki András nem ült le vitázni. Nem kérdezhettük őt. Kénytelenek voltunk utána járni, hogy kicsoda is ő valójában, s hogyan dolgozik.

 

Az Érdi Közéleti Kerekasztal vitasorozatot szervezett a parlamenti mandátumért induló jelölteknek. A cél a leendő képviselők megismerése és bemutatása volt, és annak kiderítése, hogy mit kínál a jelölt, a választópolgárok mit várhatnak tőle az országgyűlési munkájában. A vitára minden jelölt meghívást kapott, közülük öten el is fogadták meghívásunkat (Dr. Csőzik László – MSZP-Párbeszéd, Márton Janka – Aquila párt, Szécsi Barbara – MKKP, Turcsán Szabolcs – LMP és Dr. Vágó Sebestyén – Jobbik), és rész vettek a vita első két fordulóján.

Sajnos a választókerület jelenlegi képviselője, egyben a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltje nem válaszolt a Kerekasztal megkeresésére. Mivel jövőbeli terveiről így nem lehetett tájékozódni – egy cikksorozatban összefoglaltuk az elmúlt ciklusban végzett képviselői tevékenységét. A jobb érthetőség kedvéért a felszólalásokat, nyilatkozatokat kiegészítettük a sajtóban megjelent reakciókkal, háttérinformációkkal. A sorozat első részei a jelölt képviselői tevékenységét mutatják be. (Az első rész itt, a második itt.)

Aradszki András parlamenti felszólalásaiban kétszer említette meg Érdet. Lássuk első felszólalását!

 

Aradszki András és a „Modern városok” program

Sorozatunknak ebben a részében dr. Aradszki András első Érddel kapcsolatos felszólalását idézzük fel, amely 2016 május 11-én hangzott el (forrás: parlament.hu) . Mivel őt magát megkérdezni nem tudtuk, a felszólalásról, illetve a felszólaláshoz kapcsolódó a sajtóban megjelent cikkekből idézzük az Érddel kapcsolatos részt.

“Fontosnak tartom megemlíteni a költségvetési tételek között a „Modern városok” programjának beemelését és annak költségvetési fedezetét biztosító rendelkezéseket. A „Modern városok” programja 2015-ben indult el, és az volt a célja, hogy a különböző magyar vidéki nagyvárosokat modernizálja, versenyképességét, kulturális vonzerejét növelje és a polgárok életminőségét javítsa. A 2015. évi központi költségvetésben erre 25 milliárd forint szerepelt előirányzatként, a ’16-os költségvetésben is szerepelni fog erre jelentős összeg, amelynek mértéke, ha jól tudom, 50 milliárd forint körül lesz, legalábbis a benyújtott tervezet szerint. Ehhez képest a 2017-es előterjesztés a „Modern városok” programja tekintetében 152 milliárd forintot tartalmaz.

Választókerületem megyei jogú városa, Érd is fog részesedni ebből a 152 milliárd forintból 2017- ben. A terveink és reményeink szerint ez 21 milliárd forintot fog jelenteni. Ez a nagy forgalmú utak, városi csomópontok biztonságosabbá tételét fogja szolgálni.

És ami elsődleges, amiért az egész program Érd részéről elindult, egy új ipari-gazdasági övezet létrehozását is ebből az összegből tudjuk finanszírozni.

Annak érdekében, hogy bár megyei jogú város választókerületem legnagyobb települése, gazdasági, ipari és egyéb adótermelő képessége, nem akarom megbántani a salgótarjániakat, de még a salgótarjániakénál is kevesebb. Tehát igencsak indokolt egy ilyen támogatás megadása központi, hazai költségvetési forrásból biztosítva, mert Érd, tekintettel arra, hogy Pest megyében van, a központi régióhoz tartozik, európai uniós támogatásokra igen-igen korlátozottan jogosult.

De a gazdasági övezet létrehozásán túl köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményrendszer felújítása, fejlesztése következik be. Ahogy említettem az előbb is, a munkaerőhiány megléte a tekintetben, hogy nincs szakképzett munkaerő, ebben a városban egy igen modern szakképzési centrum fog létrejönni. Úgy gondolom, ez is mutatja a kormány elkötelezettségét, hogy ott, ahol szükséges a fejlesztés, de nem lehetséges európai uniós források bevonása, erre 150 milliárd forintot képes biztosítani.”

 

A “Modern városok programról” megjelent nyilatkozatok

Egy eGov hírlevélben 2018 február 18-án Kósa Lajos ezt nyilatkozta:

“Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy a 2022-ig tartó, indulásakor 250 elemet tartalmazó és 3500 milliárd forintból megvalósuló Modern városok program Magyarország történetének legnagyobb vidékfejlesztési programja.

A program pénzügyileg nem meríti ki az ország fejlesztési lehetőségeit, s mivel 60-65 százaléka hazai forrás, bizonyítja, hogy nem igaz az ellenzék azon állítása, miszerint Magyarország nem tudna haladni európai uniós fejlesztések nélkül – hangoztatta.”

Látható, hogy a felszólaláshoz képest Kósa Lajos miniszter úr nyilatkozata szerint a programra szánt 3500 milliárd forint 60-65%-a, azaz 2100-2275 milliárd forint a hazai forrás, tehát lenne bőven pénz Érd fejlesztésére.

Megpróbáltuk összeszedni a programban részt vevő városokra tervezett összegeket, amit a fenti táblázatan közlünk. A kormányzati portálon nem sikerült minden városról összegyűjteni az adatokat, így a táblázatot az egyes városok honlapjain megjelent adatokkal egészítettük ki. Feltüntettük még a 2010-es népesség adatokat (forrás: ksh.hu), illetve kiszámoltuk az egy főre eső összegeket.

Az ábráról kiderül, hogy Érd, elmaradottságához képest, meglehetősen alacsony szinten részesül a fejlesztési pénzekből. Lássuk, mire szánják ezt a nem túl magas összeget!

 

Ipari gazdasági övezet fejlesztés Érden

A felszólalásban említett ipari park fejlesztésről az átlatszo.hu 2018 március 29-i cikke ezt írja:

„Veszélybe került az érdi gyümölcstermesztési kutatóállomás telephelye. Elköltöztetésének ötlete egy ipari park létesítése miatt merült fel” – írta tavaly nyáron a távirati iroda hírére hivatkozva az agrárszektor.hu. A lap a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman közleményét is ismertette: Bándi Gyula szerint jelenlegi helyén, az érdi Elvira-majorban kell megőrizni a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi kutatóállomását.

A Modern Városok Program keretében ugyanis a major területén egy ipari park létesítésének elképzelése merült fel, ennek kapcsán pedig az állomás elköltöztetése – ez viszont az ombudsman közleménye szerint a gyümölcs-génbankban jóvátehetetlen károkat okozna.”

2018 február 7-én, egy “Jó ütemben halad Érd a Modern Városok Programjával” című a T. Mészáros András (Érd polgármestere)az Aradszki Andrással közösen tartott sajtótájékoztatóban így fogalmazott:

“Minden egyes érdi beruházás vagy hamarosan elindul, vagy már folyamatban van, sőt, olyan is van, ami már megvalósult, mint az Érdi Járási Hivatal, valamint az Érdi Tankerület új épületbe költöztetése, és a papi földeken létesített záportározót is megépítettük – tette hozzá T. Mészáros András.”

 

A megvalósultnak nyilvánított beruházások közül az Érd Járási Hivatal egyáltalán nem szerepel a Modern Városok Programban, a Papi földeken megépített záportározókról pedig álljon itt néhány 2018. március 30-án készült fénykép:

 

Akit érdekelnek a víztározó körüli problémák, látogasson el az erdlako.hu-ra, és olvassa el például a vízminőségről szóló cikket!

 

 (Folytatjuk!)

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!