Ennél átláthatóbb önkormányzat nincs. A képviselők megtették kötelező beszámolójukat az elmúlt évi tevékenységükről.

A beszámolódömping olvasható az Érdi Újság 2017. január 18. napján megjelent számának 13. oldalától. Azt javaslom, hogy mindenki a saját képviselőjével (akire szavazott) kezdje. Egyes képviselőknél kifejezetten kihívás végigolvasni a listát, de az összes egyben végképpen megfekszi a gyomrot. Nem is vállalkozom a teljes spektrum érzékeltetésére, csak szemezgetek 3 jellemző (egy szerényebb és egy jobb képeségekkel rendelkező kormánypárti és egy ellenzéki) képviselői beszámolóból. De érdemes végigolvasni mindet, mert nagyon jól kirajzolódik belőle, hogy melyik képviselő kap érdemi munkát, s ki az, aki FB csoportok adminisztrálásával és ünnepségek látogatásával tölti hivatali idejét.

Antunovits Antal egy hálás, köszönetet  nyilvánítani nem rest, akítv képviselő. Ott van mindenhol, ahol buli van, ahol szurkolni kell, ahol javításra szoruló járda van. Többek között azt írja, hogy

Ófalusi óvodában én voltam a MikulásSzintén az Érdi Horvát Önkormányzattal Vodicébe autóbuszos kirándulást szerveztünk. Köszönet polgármester úr támogatásáért.Megrendeztük Ófaluban az öregdiák napot. Új elnököt választottunk Riebel Zsófia személyében.

 

Egy jó képviselőnek nincs magánélete, a családi sétákat is munkával tölti:

A szemetes Duna-partot feleségemmel megtisztítottuk.

Bámulatos a helyismerete:

 

Ófaluban az iskolával szemben Kovács néni előtti járda javítása, feltörése és újrabetonozása polgármester úr ígérete alapján – köszönik.

Képes szerényen szemlélődni is. Akkor is, mikor "megoldódnak" a dolgok, akkor is, amikor ez nem megy magától.

Kerék utcában az egyik idős lakó az utcára önti a vizet. A közterület-felügyelők intézkedtek, a probléma megoldódott.Arató – Fő utca betonelem besüllyedt, a probléma még nincs orvosolva.

Őszinte. Oly annyira, hogy az éves cselekvési beszámolóba a nemcselekvést is beleveszi:

Emília utcában nincs közvilágítás.

Sőt, nem rest egy problémát többször is szóvá tenni. 

A Meredek utca járhatatlan, többszöri bejelentés ellenére sincs a probléma megoldva.A Meredek utca rossz, járhatatlan, megoldásra vár.

Persze nem mindig a sült galambra vár a képviselő. Tevékenyen bejelent és türelmesen vár.

Gereblye utca – Molnár utca saroknál beszakadt az út, ÉKFI felé jeleztem.A Gereblye utcában a szemétszállító autó összetörte a járdát. Az ott lakók a kárt bejelentették, a hiba kijavítását várjuk.

És ha sker koronázza a várakozást, akkor elégedetten nyugtáz:

Kornélia – Emília utcában a zöldhulladékot végre elszállították.

Fontosnak tartja megemlíteni, hogy a másnak szokványos bevásárlást jelentő esemény neki kemény képviselői munka:

Szombatonként a piac látogatása.

Persze a képviselő egyben szerény, nem dimenzionálja túl saját szerepét. Tudja, hogy sok segítséget kap, ígyezzel a problémák csak úgy rátalálnak a maguk megoldásaira:

Még egyszer köszönöm a segítségüket, és remélhetőleg a jelenleg még megoldatlan problémák is megoldásra találnak.

 

 

Dr. Bács István már fajsúlyosabb feladatokkal foglalkozik. Nem szorítják őt választókerületének határai. Nyilván nehéz is lenne szétválasztani képviselői és alpolgármesteri teendőit, így nem is próbálja meg. Ömlesztve ír mindenről. Vállalva a feladat súlyát is.

Folyamatosan tárgyalok a NIPÜF Zrt.-vel a létesítendő ipari parkról, valamint egyeztetek a BMSK Zrt.-vel az új Multifunkcionális Sportközpont építéséről.

Mindemellett nem felejti el, hogy egyedül ő sem tud mindent elérni, ezért a lakosság segítségét kér

de be kell vallani, nemcsak nekem, hanem valamennyi szomszédnak bosszúságot okoznak azok az ingatlantulajdonosok, akik nem tartják rendben a saját telkük előtti utcaszakaszt, nem tisztítják az árkot, nem gondozzák a zöldfelületet. Pedig csak együtt tehetjük szebbé közvetlen környezetünket!

Hát hogy is várhatjuk el közterületeink normális állapotát az önkormányzattól, amikor a lakosság ezt a munkát nem végzi el helyettük? Ugyehogyugye!?

 

 

Csornainé Romhányi Judit az ellenzéki képviselők sanyarú kenyerét eszi. De nem fásul bele.

A testületi ülésekre frakciónknak több előterjesztése, módosító javaslata is volt, de ezeket rendre leszavazta a többség. Megszavaztunk, támogattunk minden olyan rendelettervezetet, határozatot, amely a lakosság javát, érdekeit szolgálja, szociális helyzetüket javítja, terheiket csökkenti és komfortérzetüket növeli, továbbá a város fejlődését elősegíti.

Ő is fogadja választói jelzéseit, s ott segít, ahol tud:

A felém jelzett kérdéseket, problémákat az illetékes helyi hatóságok felé jelzem, intézem, illetve próbálok választ kapni rájuk. Van, hogy maradéktalanul sikerül, van, hogy ellenállásba ütközöm.

Persze látja ő iis, hogy mikor lenne eredményesebb a munkája:

A hozzám bizalommal fordulókat sosem hagyom válasz nélkül. Munkámat eredményesebben és látványosabban tudnám végezni, ha részemre is rendelkezésre állna a mindenkori képviselői keretösszeg.

Persze. Kormányrúdnál könnyebb.

 

Összegzés

Ha az ember akár csak belelolvas, akár végig is rágja magát a beszámolókon, egy nagyon jó korrajzot kap hazánk önkormányzati működéséről és demokráciánk állapotáról. Ahogy a keményen dolgozó kisembernek sincs fogalma, hogy mi is lenne a dolga egy képviselőnek, úgy a képviselőknek sem sokkal több. A jobb pozíciókban lévő képviselők alpolgármesteri, bizottsági szerepükkel keverik képviselői feladataikat, a többi kormánypárti képviselő megelégszik az utcabizalmi, házmesteri feladatok adaptálásával, rendezvényeken, közösségi portálokon való látványos jelenléttel. Az ellenzéki, választókerülettel nem rendelkező (listán mandátumot szerző) képviselők is csak ez utóbbi szerepig jutnak, de erre is inkább csak áhítoznak, hiszen még a házmesterséggel járó eszközökkel sem rendelkeznek.

Valóban egymásra talál a képviselt és a képviselő demokráciáról alkotott véleménye: a képvselettel járó alacsony elvárási szint alacsony színvonalú képviseletet és alacsony színvonalú beszámolót eredményez. Olvashatja mindenki: képviselőnek lenni jó, mert akkor ő lehet a Mikulás az óvodában.


Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!