Szervusztok, ez itt az érdlakó podcast. Mondanám beköszönésnek, s ezzel rögtön egy csavart vinnék a kezdésbe. Hiszen ez az adás arról szól, hogy hogyan találtok meg minket, holott, ha ezt hallgatod, akkor már megtaláltál minket. Na, de azért érdemes mégis pár szóban bemutatkoznunk. Akkor kezdjük. Így.


Egy ideje már kacérkodunk a gondolattal, hogy Imi példája után indítsunk egy érdi közéleti műsort, de igazán sosem volt elég indító löket. Jópofának tartottuk a műfajt, hogy amatőr módon a minket érintő témákból beszélgetős műsorokat lövünk fel a netre, hogy ott aztán bárki jól meghallgathassa, de hát ugye van elég dolgunk, kinek van még ideje ezzel is bíbelődni.

Aztán a Lánchíd rádió bezárása után, mint erősen rádiófüggő médiafogyasztó, kényszerűségből nagyon rákattantam a podcast technológiájára. Korábbi alkalmanként podcast fogyasztóból kemény podcast függő lettem. Valamikor Kossuth és Petőfi rádión nevelkedtem, aztán amíg lehetett fogni, addig Info rádiót is sokat hallgattam, de ha éppen alkalmam volt, akkor Tilosoztam, eltérő véleményűként csak időnként Klubrádióztam. Sok jó műsor, sok érdekes beszélgető partner, amivel utazás közben az autóban, kerékpáron, buszon, vagy akár itthon a kerti munka közben tájékozódtam, szórakoztam. De szép lassan, 2018 nyarára, a Lánchíd rádió beszántásával elértünk oda, hogy amit én a rádiómon fogni tudok, az vagy nem tájékoztat, vagy kifejezetten idegesít. Így ösztönösen fordultam a világháló felé, ahol több jó rádió és tévé még több jó műsora fellelhető, s hamar el is mélyedtem a már ismert technológia, a podcast világába is. Feliratkoztam sok csatornára, kipróbáltam több sorozatot, s kialakult egy új médiafogyasztási szokásom.

Közben a HírTV átállítása után a napi híradós híreket is a netről szerzem be. Az RTL Most! aplikációval az RTL félórás Híradóját, Házon kívüljét, Magyarul Balóvalját, a Youtube alplikációval az Euronews magyar nyelvű csatorna uniós híreit nézem meg akkor, mikor éppen ráérek egy wifis helyen (jellemzően este otthon), illetve újabban nézem a Három a magyart és a Kötött fogást is a Magyar hang csatornáján. Utazás közben - ami nálam vagy kerékpárt, vagy tömegközlekedést jelent - ott van a podcast.

Több alkalmazást kipróbáltam, én a Player.FM mellett horgonyoztam le. Jellemzően a Tilos Rádió egyes műsorait, az Inforádió Aréna műsorát és a Jazzy Rádión futó Millás reggeli műsort hallgatom, de emellett több amatőr és tematikus csatornát is követek, mint pl. az angliai magyarok által készített Szín Folt Cafe, a kaszt.hu 20 perccel a jövőbe, az Átlátszó, a HVG és az Index Kultrovat adásait, de időnként jót mulatok a Gomba presszóban is. Ez így összesen annyi hallgatni való, hogy a napi 2-3 órányi rádiózási igényemet kényelmesen kitölti. Persze ehhez rá kellett szoknom a gyorsítva hallgatáshoz is (jelenleg 1,2-es sebességgel hallgatom, hogy minél több adás beleférjen az időmbe).

És akkor érdemes a technológiáról is beszélni egy kicsit. A podcast egy olyan műsorközlő technológia, melyben egyetlen szoftveres környezetben (appban vagy weboldalban) rengeteg független műsorkészítő csatornája érhető el. Az okostelefonra letöltött applikáció számos beállítást tartalmaz, de ezek közül a legkedveltebb módszer az offline műsorhallgatás. Katalógusból kiválasztva, vagy az ismert URL-t megadva megjelöljük a minket érdeklő műsorfolyamokat, s ezután a szoftver értesít minket, ha új adás jelenik meg. A friss műsorokat - a telefonunk tárhelyétől függő mennyiségben - automatikusan vagy bejelölésünk alapján letölti a szoftver akkor, mikor éppen wifis helyen vagyunk. Aztán ha éppen hallgatni való kedvünk támad, az általunk meghatározott sorrendben lejátssza azokat anélkül, hogy internetes kapcsolatunk lenne. A meghallgatott műsorok automatikusan törlésre kerülnek, s helyükbe automatikusan töltődnek majd az újabb műsorok. Egyszerű és nagyszerű. Vezetés közben is működik headsettel, s ha közben hívás érkezik, akkor arra az időre automatikusan leáll, majd újraindul a lejátszás.

Azaz a technológia lehetővé teszi, hogy azt és ott hallgassunk, ami érdekel minket. Kizárhatjuk a propagandát, áttekerhetjük az unalmas vagy visszahallgathatjuk az izgalmas részeket. Persze nem olyan profi a kínálat, mintha hatalmas hírügynökségek és műsorkészítők keresnék a kegyeinket, de cserébe őszinte és változatos műsorfolyamban sok érdekes témával és emberrel találkozhatunk.

Ebbe a kínálatba szállnánk bele mi is. Az érdi Közéleti Kerekasztalnál keressük az értelmes beszélgetések felületeit, az utat egymáshoz, egymás megértéséhez. Így döntöttünk arról, hogy kipróbáljuk magukat ebben a műfajban is. Hogy érdi, illetve érdi kötődésű témákkal színesítsük a palettát. Több elképzelésünk is van, melyekről inkább csak akkor szólunk részletesebben, ha a megvalósításba is csapunk. Egyelőre a Hangpróba sorozattal igyekszünk megtalálni a hangunkat, a technológiai lehetőségeinket, s érdekes kezdeményzésekről beszámolni.

Podcast csatornánk adásai és a feliratkozás lehetősége az erdlako.hu/podcast oldalon megtalálhatóak. Olvassátok az egyes adásokat tartalmazó cikkeket is, ahol a hanganyag mellett az adáshoz kapcsolódó egyéb informácókat is megosztunk. Írjatok email-t, vagy küldjetek hangüzenetet az erdlako pont podcast kukac gmail pont com címre. Így bekerülhetsz Te is a műsorfolyamba!

Szóval, akkor, kalandra fel! Osszátok, vigyétek hírünket, iratkozzatok fel csatornánkra, mert hamarosan ismét jelentkezünk!

 

 

 
Iratkozz fel rss icon2podcast csatornánkra! Hogyan? Így: erdlako.hu/podcast 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!