A közéleti csatározás és sárdobálás közepette kezdeményeztük, hogy minél hamarabb kerüljön fel az Elvira major az érdikumok listájára. Hogy lehet, hogy a bizottság még csak napirendjére sem tűzte a major kérdését?

A hungarikumok összecsapott listájával lehetnek sokaknak fenntartásai. Az egész több szintes rendszer és az egyes szinteken létrehozott ilyen-olyan listák inkább tükrözik sok-sok hasraütés, mint egy az országimázsba szervesen illeszkedő, kiérlelt minősítési- és eljárásrend eredményét. Az viszont kétségtelen, hogy egy település, egy közösség identitásának szerves részét képezik, képezhetik azok az értékek, amiket a helyi értéktárak lajstromoznak. Érd esetén ez az értéktár az „érdikumokat” tartalmazza és távol álljon tőlem a listán szereplő egyes tételeket minősíteni, de minek kellene mindenek előtt itt szerepelnie, ha nem az európai jelentőségű, országos ismertségű Elvira majornak? Ha Magyarországon bárhol elhangzik az érdi jelző, jó eséllyel vágja rá bárki, hogy bőtermő. Az a kiváló meggyfajta, amit itt nemesítettek. A majorban és termőterületein óvott és folyamatosan fejlesztett génbank túlzás nélkül korszakos jelentőségű, több évtizedes szakértő szorgalom eredménye. Nos, ez az, ami érthetetlen módon nem hogy nem hungarikum, de egészen márciusig senkinek nem jutott eszébe felvetetni az érdi helyi értékek listájára sem.

A városvezetés folyamatos trükközéseit megelégelve tette tiszteletét néhány aktivista azon a szép emlékű városi közgyűlésen, amikor Antunovics képviselő kis híján nekiment (2:00 környékétől) Turcsán Szabolcs LMP-s képviselőjelöltnek. Pedig az aktivisták semmi mást nem akartak, mint megvédeni a majort attól, hogy T. Mészáros András, Bács István és cinkosaik ipari parkot hozzanak létre a területén. Hogy a folyamatosan mellébeszélő városvezetőktől mire lehet számítani, azt jól példázta Bács alpolgármester korábbi emlékezetes, kettő darab névjegykártyát lobogtató videója, amiben mindennek elhordta azokat a helyi szervezeteket és civileket, akik szerinte megakadályozták, hogy a fideszes városvezetés akkumulátor-gyárat telepíthessen a génbank területére. Jól hallották, akkumulátor-gyárat egy európai jelentőségű és a következő nemzedékek táplálkozását, életminőségét nagyban befolyásoló génbank helyére.

Hogy ezek után miként próbálkozott városunk érdemtelen vezetése átverni a közvéleményt, arról éppen az Érdlakó oldalon készült egy alapos elemzés.

A közéleti csatározás és sárdobálás közepette vetődött fel, hogy szerezzünk legalább jelképes védettséget a majornak, így márciusban (érdemes figyelni a hónapra) a helyi érték lista szabályainak megfelelő javaslatot adtunk be arra vonatkozólag, hogy a major minél hamarabb kerüljön fel az érdicumok listájára. Nagy meglepetésünkre, a döntésre hivatott bizottság következő ülésén, májusban (ismét tessék figyelni a hónapra) még csak napirendjére sem tűzte a major kérdését. Az utóbbi napokban több eltérő információt hallottunk, hogy mi is történhetett. Az egyik verzió szerint el sem jutott a javaslat a bizottság tagjaihoz. Ez egészen biztosan nem igaz. A másik verzió szerint hiányosnak találták a beadott javaslatot. És itt már azért felmerül néhány kérdés.

Be kell egyáltalán mutatni az Elvira majort az érdi értékekről döntő bizottság bármely tagjának? Ha a válasz igen, ezeknek a bizottsági tagoknak semmi keresnivalójuk nincs egy ilyen grémiumban. Ha a válasz nem, akkor mégis mi indokolta a javaslat figyelmen kívül hagyását?

Visszatérve az javaslat beadása és a bizottság ülése között eltelt két hónapra: mi akadályozta meg a bizottságot, hogy bármilyen formában kapcsolatba lépjen a javaslattevővel és önmagából egyébként bohócot csinálva, hiánypótlást kérjen, hogy jobban megismerhesse városunk kiemelkedő értékét? De talán a legfontosabb, hogy az öt éves fennállását büszkén ünneplő helyi érték bizottság figyelmét hogyan kerülhette el öt éven keresztül, hogy az Elvira major nincs a listán? Van esetleg olyan felsőbb érdek, ami megakadályozza, hogy a major és környezete bármilyen védettséget élvezzen?

Megannyi kérdés, amikre nagyon várjuk a bizottság válaszait. Addig is a mai napon, Turcsán Szabolcs barátom a nyilvános elérhetőségeken keresztül ismét eljuttatta javaslatát számukra.

Sőt, arra bíztatunk minden érdi polgárt, hogy tegyen ugyanígy! Aki egyetért azzal, hogy kerüljön fel az Elvira major a helyi értékek listájára, majd váljon a megyei értéktár részévé, később pedig legyen hungaricum, töltse le az itt PDF-ben és itt DOCX-ben elérhető, előre kitöltött űrlapot, egészítse ki saját adataival és juttassa el javaslatát a bizottságnak!

Védjük meg együtt a majort a városvezetés mutyijaitól, őrizzük meg együtt a génbankot városunknak!

 

 

 

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!