podcast
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

2019 szeptember 6-án, az esti órákban utcafórum volt a Tárnoki út külső szakaszán Tetlák Örs, a körzet ellenzéki pártok és civil szervezetek szövetsége által állított önkormányzati képviselő-jelöltjének kezdeményezésére. Több lakó, köztük kisgyerekes családok is eljöttek, s elmondták panaszaikat, meghallgatták az elképzeléseket. Itt volt Csőzik László, a Szövetség polgármester-jelöltje is. A Fórumra meglepetésre eljött a beruházó képviselője is, aki pontos ismeretekkel rendelkezik a régóta húzódó beruházásról.

 

 


Az est érdlakós tanulságait alább olvashatjátok.

Állítás, ami elhangzik a felvételen: a terveket a Társulat (végső soron az Önkormányzat) készítette, de az engedélyeket a kivitelezőnek kellett volna beszerezni. Azonban nem sikerült neki. Mert Tárnok visszavonta korábbi elvi hozzájárulását a csapadékvíz befogadására, a közmű-szolgáltatók pedig csak a vezetékeik kiváltása után járultak hozzá az építéshez. Tanulság: ezért kell előbb tervezni, engedélyezni, s csak utána hozzáfogni a kivitelezésnek. Hibás gyakorlat, hogy a kivitelezővel hamarabb szerződnek le, mint sem építési, így kiviteli terveik lennének a feladathoz.

UPDATE 190909: Köszönöm a szakmai észrevételt, pontosítok: gyakran sok apró, ám fontos, költséges tétel az engedélyezéssel még nem derül ki. A "bürokráciacsökkentő" állami előírások ugyan elérték, hogy a közműszolgáltatók (némely esetben a közútkezelők) rapid módon adják ki a hozzájárulásokat, ők azonban ezeknek csak úgy tudnak megfelelni, hogy egy fontos és általános kitételük állandósult az engedélyezési szintű hozzájárulásuk nyilatkozatában. Ez általában úgy szól, hogy "Jelen hozzájárulásunk kivitelezésre nem szól, az X és Y pontok tekintetében a kivitelezés csak az általunk jóváhagyott kiviteli tervek birtokában kezdhetők meg." És bizony, gyakran - akár jogsértő módon is - a kiviteli terveknél a szolgáltatók olyan feltételeket szabnak, amit korábban nem említettek. De ez is alátámasztja alábbi állításomat, s engedély alatt ne csupán az építési engedélyt értsük, hanem valamennyi szükséges hozzájárulást.

Ez két hatalmas kérdést felvet:

  1. engedély hiányában, így a hatósági és szolgáltatói-kezelő hozzájárulások ismerete nélkül (azaz nem ismertek a beruházás feltételei, pl. pont a közműkiváltások költsége) mégis milyen műszaki tartalomra szól a szerződés,
  2. éppen ebből következően milyen időigénnyel, milyen határidőre szól a szerződés?

Azaz az elhangzottak szerint leszerződik a város egy ismeretlen műszaki tartalmú, ezáltal ismeretlen pénzügyi vonzatú és ismeretlen idővonzatú projekt megvalósítására. Mi ez, ha nem felelőtlen gazdálkodás?

UPDATE 190909: kivitelezővel kivitelezésre alkalmas kiviteli terv és tételes költségvetés birtokában szerződünk. E nélkül a közbeszerzésen ajánlatot adó kivitelező kockázatként beárazza a bizonytalanságot. Azaz drágább ajánlatot ad arra számítva, hogy valami gikszer lehet még. És persze ha beüt a "váratlan körülmény", akkor akadályt közöl. Ez azt jelenti, hogy megáll a teljesítésben, jönnek a jogászok és kiokoskodják, hogy miként lehet szerződéses jogviszonyban a módosuló körülményeket lekövetni. Olcsóbb és gyorsabb előbb tervezni, mint utóbb jogászkodni.

(Félre értés ne essék: erre joggal mondhatják azt, hogy ezt így szokták. Persze, a felelőtlen önkormányzatok így szokták, mert ez a kényelmes és ez a jó a nagy építési vállalkozóknak. Tudod, hogy ebben az esetben melyik cégről beszélünk? Olvass csak utána a Duna Aszfaltnak!)

És akkor ebben az esetben még az is kiderül, hogy az elkészült tervek nem is felelnek meg az önkormányzati elképzeléseknek?

A beszélgetésben többször elhangoznak olyan témák, melyeket az elmúlt években az érdlakó már feldolgozott:

Olvasványosabban: Útkeresők 1. - A hálózat

 

Olvasványosabban: Útkeresők 2. - 60 milliárd

 

Olvasványosabban: Útkeresők 3. - Lakó-pihenő övezet

 

FELIRATKOZÁS

podcast hallgass RSS2

podcast hallgass SubscribeOnAndroid

podcast hallgass playerFM

podcast hallgass spotify

podcast hallgass Stitcher

A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast. A felhasználó egy erre alkalmas szoftver, app használatával feliratkozik a podcast hírcsatornájára (RSS), mely hivatkozásokat tartalmaz a podcastot közzétevő szerverén található digitális médiaanyagokra. A szoftver - egy feed olvasóhoz hasonlóan - időről időre - beállítástól függően, ha WIFI-re csatlakozik az eszköz -  automatikusan ellenőrzi az hírcsatornát új epizódokért, és letölti az MP3 vagy videó-állományokat, melyek ezután internetkapcsolat nélkül is meghallgathatóak. Akár utazás, munka, kirándulás közben. meghallgatás után pedig automatikusan törli a készülékről. (A https://hu.wikipedia.org/wiki/Podcasting alapján.)

Az érdlakó podcast RSS címe:
erdlako.hu/component/podcastmanager/?format=raw&feedname=1

Ajánlott applikáció: https://player.fm Feliratkozás a player.fm appal: Böngészés / kereső mezőbe írd bele: érdlakó / pipa.

 

Ha be akarsz kerülni a műsorba, akkor írd meg a témát vagy küldd el a(z akár a mobiltelefonoddal készített és felhőben megosztott) hangfájlt az erdlako pont podcast kukac gmail pont com címre! (További infó itt.)