A városhatáron túl

Mangel Gyöngyi, környezetvédelmi, ökopolitikai újságíró. Hosszú évek óta ő a zöld hang az éterben. És érdi közgondolkodó. Személyes vallomását adjuk közre a Lánchíd Rádió megszűnéséről.

Az autoriter rezsimek egyik közös jellemzője a valóság semmibevétele, miközben erős múltba-révedéssel siratják a régi szép időket. Nekünk azonban, nagyon meg kellene szívlelnünk egy igen bölcs újnépkori mondást: Múltba révedéssel, még csak-csak el lehet igazgatni egy vidéki kisvárosi múzeumot, de teljességgel alkalmatlan egy erős európai ország megvalósításához.

A napokban egyre több helyen botlottam bele óriásposztereken egy fura reklámszövegbe: "Állítsuk meg Brüsszelt!" Az értelmetlen szöveg mellett ráadásul ott volt egy "Adj egy pacsit" jel is, tovább növelve a rejtély bonyolultságát. Vegyük sorba a lehetséges megoldásokat!

Az már látszik, hogy a kormányzat idei célkeresztjében a civil szervezetek vannak. Sokat fogunk még a témával foglalkozni, hiszen a gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát készülnek megvonni az állampolgároktól. Olyan tevékenységeket, olyan munkahelyeket szüntetnének meg, melyekkel csak annyi baj van, hogy az uralkodó kormánynak nem tetszik. A politizálás, mint tevékenység maga kerülne monopolizálásra. Ha hagyjuk.

De unom az ismétlést ... az alábbi sorokat még a Gyurcsány alatti gyakorlat ellen fogalmaztuk meg. De aktuálisabbak, mint valaha. Kifordult a sarkaiból a világ, s gyalázatos hazugok immár nem csak megrontották a szavak becsületét, de egyenesen kisöpréssel, megsemmisítéssel fenyegetik a normalitás maradványait. Ismételni kell tehát a régi gondolatokat. Ismételni kell őket, mert a pártosodott politikai erők újból és újból a civil politika létjogosultságát kérdőjelezik meg. Ismételni kell, mert egyesek a „civilség” kisajátításának vádjával illetnek egyes civil mozgalmakat, szervezeteket. Hogy mindkét vád badarság, az alkotmányos demokrácia megcsúfolása, azt tudjuk. Azok is, akik a fenti badarságokat nyilatkoztatják újból és újból. Hát ismételni kell.

A kérdésre a választ mindennél szemléletesebben miniszterelnökünk adja meg a 444 által készített átfogó tudósításban. S hogy ne maradjunk olyan tévedésben, mint amiben miniszterelnökünk hagyna, álljon itt egy kis magyarázat. 

 

Mindenki örül. Mindenki örül? Nem mindenki, de örül…..

Most akkor mi van? Az van, hogy – mai hír – holnap sürgősséggel dönthet az országgyűlés arról, hogy visszavonják-e a vasárnapi boltzárra vonatkozó törvényt, melyet tavaly vezettek be. Hurrá! Vagy hoppá? Hoppá bizony!

Amikor az emberi erőforrás minisztere kulturális tájékozatlansága szlengesedik, akkor fel kell tennünk a kérdést: szoktuk mi a biciklit tolni, vagy az másra való? És ha nem a kerékpárt toljuk, akkor mit? Két rövid videóval megmutatom.

Orbán Viktor azt mondja, keletre kell utazzon ahhoz, hogy otthon érezze magát. Hogy Brüsszel neki idegen. Igen, ezt könnyen el tudom képzelni. Látszik is rajta. Meg azon az országon, amit csinál itt nekünk. Lassan tényleg jobban hasonlítunk egy keleti diktatúrára, mint egy európai államra. 

altA Fejér Megyei Hírlap mai számában a fenti címmel közöl írást. Az internetes verzió kommentjében TéMA azt írja: "A cikk írója nem említi Érdet. Miből gondolná bárki is, hogy Érdről viszik oda a szemetet ? Mi van Érden, ami ilyen mennyiségű föld kitermelését eredményezi ?" Szóval mit is ír a cikk?

fotók: http://picasaweb.google.hu

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!